Türkiye’nin dört bir yanında modern statlar yükselirken, bu alanda geride kalan Başkent’te de artık geri sayıma geçildi. Kısa süre içinde 19 Mayıs Stadı’nda yıkım çalışmalarına başlanıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın, “Bu yıl içinde adım atılacak açıklaması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Uluslararası Futbol Zirvesi’nde dile getirdiği ‘Başkent’e modern bir stat yapacağız” sözlerinin ardından, tarihi stadın tribünleri altında yerleri bulunan amatör takımlara, 26 Haziran’a kadar kulüpleri boşaltın tebligatının iletimesi, çalışmada son aşamaya gelindiğini gösterdi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2017 yatırım planı içinde yer alan 19 Mayıs Stadı yıkımı ve yenilenmesi için öngörülen proje tutarı 400 milyon TL. 2 yılda bitirilmesi planlanan proje için 2017 yılı yatırım harcaması olarak 40 milyon TL ayrılmış görünüyor.
MÜHENDİSLİK ÇALIŞMASI 5-6 AY SÜRECEK
19 Mayıs Stadı’nın da içinde bulunduğu kompleksin toplam alanı 450 bin metre kareyi buluyor. Projede ana unsur 19 Mayıs Stadı olarak ele alanırken, kompleks içinde yer alan ve diğer amatör branşlara hizmet eden spor salonları ve tesisler de yıkılacak.
Yıkım çalışmalarının, Temmuz-Ağustos aylarında başlatılması planlanıyor. Türkiye’de şu ana kadar yapılan diğer statlarda olduğu gibi, 19 Mayıs Stadı’nın altında da farklı branşlara hizmet edecek çok amaçlı spor salonları olacağı gibi, kompleks içinde bazı branşlar için yeni spor salonları inşaa edilecek. Stat altında, otopark ve çalışma ofisleri olacak. Yürüyüş yolları yapılacak. Komplekste, konaklama ve ticari alanlar olmayacak.
Yıkım çalışmasına başlandıktan sonra 5-6 ay sürecek bir mühendislik çalışması yapılacak. İlk aşamada, zemin etüt çalışmasının tamamlanması planlanıyor. Şu an için stadyumun mimari projesi oluşma aşamasında. Yetkililer, projenin belli bir noktada yürüdüğünü belirtirken, zeminle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından, yeni yılla birlikte, yeni statla ilgili inşaatın başlayabileceğini ifade ediyor.
YENİ ADRESLER OSMANLI VE OSTİM STADI
19 Mayıs Stadı’nın yıkılması gündeme gelirken, bu stadı kullanan Gençlerbirliği ve Ankaragücü’nün, yeni sezonda müsabakalarını nerede oynayacağı merak konusu oldu.
Osmanlıspor’un maçlarını oynadığı Osmanlı Stadı ile Başkent’in ikinci Lig ekiplerinin rakiplerini ağırladığı Ostim Stadı, bu açığı kapatacak gibi duruyor. Yapımı süren Eryaman Stadı’nın ise 2018 yılının Ocak ayında açılması planlanıyor.
İlk etapta, Gençlerbirliği’nin Osmanlı Stadı’nı, Ankaragücü’nün ise Ostim Stadı’nı kullanması bekleniyor. Ostim Stadı, şu an için passolig sistemine, ışıklandırması olmadığı için de gece maçlarına ve Süper Lige uygun değil. Stadın ilk etapta passolig sistemine uygun hale getirilmesi, turnikeler ve kameralar yerleştirilmesi planlanıyor. Yeni sezon maçları için Osmanlı Stadı’nı gösteren Gençlerbirliği yönetiminin, gündüz maçlarını gerekirse Ostim Stadı’nda oynama gibi bir düşüncesi de söz konusu. Osmanlıspor cephesinden, olası bir ‘Saha iki takımı kaldırmaz’ itirazı gelmesi ihtimal dahilinde. Ancak TFF kurallarına göre, aynı stadı aynı şehrin iki takımının kullanması mümkün görünüyor. Fikstür planlaması da buna göre düzenleniyor.
AMATÖR KULÜPLER MAĞDUR EDİLMEYECEK
Bu süreçte hiç bir amatör kulübün mağdur edilmemesi hesaplanıyor. Kulüplerin barınacak yerleri temin edilmeden odalarından çıkartılmaması planlanıyor. Yıkım ihalesinin Ağustos ayı başına kadar tamamlanması bekleniyor. Yıkım esnasında Ankara amatör futbol kulüpleri ile salon ve tesislerdeki branş faaliyetlerin aksamadan devam etmesi için önlemler alınacak. Amatör futbol maçlarının AKM alanı içinde oluşturulacak tesislerde oynatılması bu planlama içerisinde yer alıyor. Yeni stadın proje ve ihale aşamasının tamamlanmasının ardından 2018 Nisan ayında temel atılması hedefleniyor. Cebeci İnönü Stadı’nın da bu sezon itibariyle kapılarını futbola kapatması bekleniyor. Bu durumda maçlarını bu statta oynayan Hacettepe de saha krizi ile karşı karşıya kalacak.