Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) birinci reaktörün inşaat çalışmalarının yüzde 99 oranında tamamlandığını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmeye göre Bayraktar, Mersin’deki santral sahasında incelemelerde bulunarak yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
Ziyaret kapsamında birinci reaktörün kontrol odasına geçen Bayraktar, yetkililerden son durum hakkında bilgi aldı. Rusya’da aldıkları özel eğitimin ardından Akkuyu NGS’de göreve başlayan Türk mühendislerle de bir süre sohbet eden Bayraktar, mühendislerin çalışmalarında başarılar diledi. Bayraktar ayrıca Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev ile bir araya gelerek projenin mevcut durumu ve hedefleri üzerine değerlendirmelerde bulundu. İnceleme ziyaretine Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da katıldı.
Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin yaklaşık 70 yıllık nükleer enerji hedefinin Akkuyu ile gerçeğe dönüştüğünü belirtti. Bayraktar, “Rosatom Genel Müdürü Sayın Alexey Likhachev ile birlikte, inşaatı yüzde 99 oranında tamamlanan birinci reaktörün adeta beyni olan kontrol odasında sürdürülen çalışmaları yerinde gördük. Ardından detaylı bir toplantı yaparak projedeki son aşamayı ele aldık.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin enerji vizyonuna da değinen Bayraktar, nükleer enerjinin sıfır emisyonlu, sürekli ve çevreye duyarlı bir kaynak olarak enerji arzında önemli bir yer tutacağını vurguladı. Nükleer enerjinin yalnızca elektrik üretimiyle sınırlı olmadığını ifade eden Bayraktar, bunun aynı zamanda teknolojik gelişim, ekonomik büyüme ve “enerji yüzyılı” hedefinin temel unsurlarından biri olduğunu kaydetti.
Bu doğrultuda Akkuyu ile yetinilmeyeceğini belirten Bayraktar, Sinop ve Trakya’da planlanan yeni nükleer santrallerin yanı sıra küçük modüler reaktörlerin de enerji üretim portföyüne dahil edileceğini söyledi. Bayraktar, 2050 yılına kadar Türkiye’nin nükleer enerji kurulu gücünün 20 bin megavata çıkarılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.