Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
18 Kasım 2020 Çarşamba - 11:41

Aşı ve Tesla etkisi

Piyasalarda aşıya ilişkin iyimserlik etkinliğini sürdürürken, ABD için aşının acil kullanım için kısa sürede devreye alınabileceği haberleri öne çıkmaktadır.(GCM Yatırım)

Aşı ve Tesla etkisi

 

“PİYASANIN ROTASI”

Aşı ve Tesla Etkisi…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 55,562,616 – tedaviye pozitif cevap veren 35,785,606 – ölü sayısı 1,337,343 kişiye ulaşmıştır. Dünya genelinde ikinci dalga şiddetini arttırmaktadır.

Piyasalarda aşıya ilişkin iyimserlik etkinliğini sürdürürken, ABD için aşının acil kullanım için kısa sürede devreye alınabileceği haberleri öne çıkmaktadır. Bir tarafta aşı iyimserliği bir tarafta virüs kötümserliğinde piyasalar iyi haber etkisini satın almak için çabalamaktadır. S&P500 endeksi 3600 seviyesinde dengelenirken Tesla’nın endekse dâhil olması hisse özelinde ve genel endeks algısı üzerinde pozitif olmaktadır. Asya piyasalarında karışık seyir öne çıkarken, ABD endekslerinin hareketlerini izleyeceğiz.

Türkiye tarafında 19 Kasım TCMB faiz kararı beklenirken, piyasa katılımcılarının geniş katılım beklentilerinde pas geçme ile 575 baz puanlık faiz artışı beklentisi bulunmaktadır. Araştırma olarak beklentimiz enflasyon kadar ölçülü faiz artışı ile 200 baz puanlık artışa gidilmesi yönündedir. Bankacılık sistemi için aktif rasyosunun kaldırılabileceği beklentisinde aksiyon olmaması banka hisselerinde fiyatlama dinamiklerini aşağı yönlü baskılamaktadır.

Virüsün yayılma hızı artarken ve yeni sokağa çıkma yasakları uygulanırken TCMB’nin faiz artışına gitme potansiyeli ve sonrasındaki ekonomik aktivite gidişatı yol haritası için kritik olacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;

  • Buna göre, hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde 10.00 ile 20.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Ara tatilde olan okullardaki eğitim öğretim yıl sonuna kadar online olarak sürdürülecek. Halen 65 yaş üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması, çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da teşmil edilecek. Alışveriş merkezleri, marketler, berber ve kuaförler gibi işletmelerin çalışma süreleri saat 10.00 ile 20.00 arası olarak sınırlanacak. Sinemalar, sektörün talebine de uygun şekilde yıl sonuna kadar kapalı kalacak.
  • Kafelerde sadece paket servis uygulamasına geçilecek. Kıraathanelerimizin faaliyetlerini bir süre ara verilecek. Tüm spor müsabakaları seyircisiz oynanmaya devam edecek. Halı sahaların faaliyetlerine ara verilecek. Şehirlerimizin, ana cadde ve meydanlarındaki sigara içme yasağı sürecek. İl hıfzıssıhha kurulları bu sınırlamayı genişletebilecek. Kamu ve özel sektör iş yerlerindeki esnek mesai düzenine ve mesai saatlerinin yoğunluk oluşturmayacak şekilde belirlenmesi uygulamasına hassasiyet gösterilecek. Tüm bu hususlarla ilgili ayrıntılar İçişleri Bakanlığımızın genelgesinde yer alacaktır. Hep birlikte fedakarlık yaparak, inşallah bu salgın musibetinin üstesinden gelerek, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geleceğe bakacağız. Rabb’im yar ve yardımcımız olsun.”

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan açıklamalarda bulundu;

  • Makro ekonomik istikrar, finansal istikrar ve fiyat istikrarına çok önem veriyoruz. Yol haritamızın genel çerçevesini bunlar oluşturuyor
  • Bizim de makul gördüğümüz, haklı gördüğümüz hangi konu varsa, reform niteliğinde olan her konuda gerekli adımları atacağız
  • Merkez Bankası Kanun’u açık, elbette bağımsızdır. Bu konuda daha fazla söyleyecek bir şeyim yok.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3600 seviyesine yakın 3601 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 3550 üzerinde kalıcılık referans olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,8472 seviyesinde bulunurken, %1 seviyesine doğru momentumunu sürdürmektedir. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1900 seviyesi altında $1879 seviyesinde bulunmaktadır. EURUSD paritesi 1,1865 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,7172 seviyesi ile 8,00 seviyesi altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 410.844 seviyesi ile 400 seviyesi üzerinde hareket devam etmektedir. Dolar temasında  (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri) gerileme sürmektedir.

 

 

Türk Lirası, %1,29 değer kazancı göstermektedir.

 

 

Altın %0,74 değer kazancı – Gümüş %0,76 değer kaybı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü hasta sayısı 421,413 kişiye çıkarken, ölü sayısı 11,704 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile hasta sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 16,464,678 kişiye ulaşmıştır. Günlük hasta sayısı (3819) 3000 kişi üzerinde sürmektedir.

 

Bakan Koca: Bugün tespit edilen 3.819 hastamız var. Mücadelenin kritik aktörleri sağlık çalışanlarımız. En kritik savaşçılarımızı güçlü tutmak zorundayız. Tedbirlere uymak hepimiz için bir zorunluluk. Sağlık ordumuzun yanında olduğunuzu gösterin. Mücadeleye güç verin.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Cem Bölükbaşı ve Yağız Gedik Avrupa ikincisi
 
İleri evre akciğer kanserinde umut artıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Faiz kararına doğru
Borsalar haftanın en önemli olayı olan faiz kararına gidilirken dün sert ...
Önlemler artıyor
Dünyada aşı üretimi konusunda çalışmalar sürerken, virüsün yayılması sürüyordu. ...
Ekonomik gelişmeler
EUR yükselişi açısından 1.1820 bölgesini yakından izleyeceğiz. 1.1910-1.1970 ...
 
Altın analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftanın ilk işlem gününe Kovid19 vaka sayılarında ...
Aşı savaşları devam ediyor
Pfizer’in başlattığı aşıda ilk olma yaklaşımı ve bunun tetiklediği aşı ...
Piyasalarda bugün
Dünya genelince coronavirüs vaka sayısı 54 milyon kişiyi geçti.(İnfo Yatırım)
 
USDTRY analizi
Geçtiğimiz haftanın ‘yıldızı’ kuşkusuz TL idi. Dolar karşısında yaşadığı ...
Aşı haberleri sonrası altın sert kayıp yaşadı
Paladyum 2514 dolar/onsla marttan bu yana kaydettiği en yüksek seviyeyi ...
09-13 Kasım haftası, ekonomide öne çıkan gelişmeler
Bu hafta piyasaların odağında ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler vardı.
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri