Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
27 Eylül 2022 Salı - 16:41

Borsalarda karışık seyir, dolarda geri çekilme

Dün piyasalarda riskten kaçışın hızını koruması ardından Dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile birlikte Asya seansında karışık bir fiyatlama karşımıza çıktı.

Borsalarda karışık seyir, dolarda geri çekilme

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
14:30 USD Fed Başkanı Powell’ın Konuşması    
15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Ağu) 0,20% 0,20%
15:30 USD Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Ağu) -0,30% -0,10%
16:55 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Bullard'ın Konuşması    
17:00 USD Conference Board (CB) Tüketici Güveni (Eyl) 104 103,2
17:00 USD Yeni Konut Satışları (Ağu) 499K 511K
17:00 USD Richmond İmalat Endeksi (Eyl)   -8

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Borsalarda karışık seyir, Dolarda geri çekilme”

Dün piyasalarda riskten kaçışın hızını koruması ardından Dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile birlikte Asya seansında karışık bir fiyatlama karşımıza çıktı. Küresel resesyon riskinin gündemde olduğu süreçte son dönemde tahvil getirilerindeki artışla birlikte sıkılaşan merkez bankaları söz konusu gündemin ağırlık kazanmasına yol açtı.

Japonya’da endeks 0,6% civarında yükseliş yaşarken, Çin’de 1%’in üzerinde kayıp görüldü. ABD endeks vadelileri ise dün gerçekleşen düşüşler ardından 0,6%’nın üzerinde yükseliş yaşadı. Dolar endeksi 20 yılın zirvesinden geri çekilirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,87%’ye geriledi.

Cleveland Fed Başkanı Mester, enflasyonla mücadele için ek sıkılaşmaya ihtiyaç duyulabileceğini açıklarken, Boston Fed Başkanı Collins’ten de benzer açıklamalar geldi. Bugün Fed Başkanı Powell ve St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın planlanmış konuşmaları bulunuyor.

ABD

“Dayanıklı mal siparişleri”

ABD’de Temmuz ayı dayanıklı mal siparişleri bir önceki aya göre 0,1% gerilemiş, çekirdek dayanıklı mal siparişleri ise 0,2% artış yaşamıştı. ABD’de son dönemde konut satışlarında yaşanan ivme kaybı, dayanıklı mal siparişlerinin genel gücü üzerinde de baskı oluşturma potansiyeli taşıyor ve bu yüzden yakından takip ediliyor. Aynı zamanda ekonomik aktivite açısından da önemli bir gösterge olan dayanıklı mal siparişlerinin Ağustos ayında bir önceki aya göre daralmayı sürdürmesi, çekirdek dayanıklı mal siparişlerindeki artışın ise ivme kazanması bekleniyor.

“CB tüketici güven endeksi”

Fed’in üç ay arka arkaya 75 baz puan faiz artırdığı, artırım sürecine de devam edeceği süreçte tüketici güveni de aşağı yönlü eğilimini korudu. Endeks pandemi öncesinde 120 seviyesi üzerinde hareket ederken, Ağustos ayında 103,2 olarak açıklanmıştı. Endeksin seyri, kredi ve harcama alışkanlıkları açısından da eğilimler açısından ipucu vereceği için yakından takip ediliyor. Resesyonun gündemde olması nedeniyle endeksin seyri çok daha önem kazanıyor.

“Yeni konut satışları 6 yılın en düşüğünde”

ABD’de resesyon riskinin ölçülmesi için takip edilen göstergeler arasında konut sektörü öne çıkıyor. Ancak ekonomide büyüme beklentilerinin gerilediği süreçte, yeni konut satışları 511 bin artış ile son 6 yılın en düşük artışını yaşadı. İvme kaybının devam edip etmeyeceği, hem konut sektörü ve büyümeye ilişkin bilgi verebileceği gibi, dayanıklı mal siparişi gibi verilere ilişkin de beklentileri şekillendirebilir.

“Richmond imalat endeksi baskının devamını işaret ediyor”

 

Richmond imalat endeksi bölgedeki imalat aktivitenin son 4 aydır baskılandığını gösteriyor. Fed’in faiz artırım süreciyle birlikte resesyon gündeminin tartışıldığı ortamda, Ağustos ayında gerileyen endeksin, Eylül ayında gerileme ivmesini artırarak sürdürmesi bekleniyor. Endeksin seyri, bölgesel de olsa baskılanmanın devam edip etmeyeceği konusunda fikir verebilir.

“FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

 

 ‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

Oldukça oynak bir günü geride bırakan BIST100 endeksinde bankalardaki seyir dikkat çekti. Gün içerisinde devre kesici görülen banka hisselerinde kısmen tepki yükselişlerinin gelmesi piyasanın daha kötü olmasına engel oldu diyebiliriz. Banka hisseleri 50 günlük ortalamalarına gelmişti ve XBANK tam bu ortalamasından tepki vermiş görünüyor. Gelen bu tepkinin ne kadar güçlü olacağını veya kalıcı olacağını izleyeceğiz. VIOP kontratlarında 30 Eylül vade sonu ve bu tarihe kadar oynaklıklar devam edebilir. BIST100 endeksinde ise 3300 direncinden uzaklaşma görünüyor. Teknik olarak bu satışların devam edebileceğini gösterse de, banka hisselerindeki tepkinin güçlenmesi bu durumu değiştirebilir. BIST100 dışı hisselerdeki hareketlilik devam ediyor. Bugün içeride önemli bir veri akışı bulunmazken, dışarıda Fed Başkanı Powell’ın konuşması ve ABD dayanıklı mal siparişleri verisi takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

ASELS: Şirketimiz ile Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. (SAHA A.Ş.) arasında 26/09/2022 tarihinde iki yıl geçerli olmak üzere "Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Derecelendirmesi Sözleşmesi" imzalanmıştır.

EGGUB: Şirketimizin önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi planladığı iskele kapasite artışı ve tarama projesi için almış olduğu ÇED raporuna yapılan itirazı görüşen İzmir 6. İdare Mahkemesi'nin E:2022/555; K:2022/1426 sayılı kararı ile, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 28.01.2022 tarih ve 6550 sayılı "Çevresel Etki Değerlendirme olumlu" kararı iptal edilmiştir. Müdahilliği kabul edilen Şirketimiz anılan karar için süresi içinde temyiz başvurusunda bulunacak olup konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyu ve yatırımcılarla paylaşacağını ve ayrıca söz konusu kararın Şirketimizin faaliyetlerine olumsuz bir etkisinin bulunmadığı hususunu kamuoyu ve yatırımcılarımızın bilgilerine saygıyla sunarız

KARSN: "JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş." tarafından yapılan derecelendirme çalışmaları sonucunda; Şirketimizin uzun ve kısa vadeli ulusal notları ve not görünümleri sırasıyla ‘A- (tr) / Stabil' ve ‘J2 (tr) / Stabil' olarak yatırım yapılabilir seviyede teyit edilmiş ve belirlenmiştir. Şirketimizin uluslararası notları ise ülke notu ile sınırlandırılmıştır.

ULKER: Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Ülker Bisküvi'nin uzun vadeli ulusal kurum kredi derecelendirme notunu "AA-(tr)" olarak revize etmiş, kısa vadeli ulusal kurum kredi derecelendirme notunu "J+1 (tr)", görünümlerini ise "stabil" olarak belirlemiştir. JCR Eurasia Rating şirketimizin uzun vadeli, yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunu "BB" görünümlerini ise "negatif" olarak belirlemiştir."

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

AKSEN: 22/09/2022 - 26/09/2022 tarihinde AKSA ENERJİ ÜRETİM A.Ş. payları ile ilgili olarak 30 - 34,90 TL fiyat aralığından 613.874 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ve/veya 0 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi tarafımca/ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte AKSA ENERJİ ÜRETİM A.Ş. sermayesindeki paylarım/oy haklarım 26/09/2022 tarihi itibariyle %0,0005006 sınırına ulaşmıştır /aşmıştır/altına düşmüştür. İşlemin detaylarına ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasaların yönü
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere elektrik desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
BIST100… Geçen hafta endeks aşağı yönlü düşüşünü devam ettirdi. Enflasyonist ...
Piyasa analizi
BIST100, Gün içinde 1,74-1,85 cent bandında dalgalı hareket edildi. Teknik ...
Altın Fed haftasında sakin bir başlangıç yaptı
FED toplantısının gerçekleşeceği haftaya girilmişken, altında haftaya ...
 
Piyasalarda yüksek volatilite
Geçtiğimiz hafta gıda ve barınma maliyetlerindeki artıştan dolayı beklentilerin ...
Altın kıymetlilerden negatif ayrıştı
Altın dünkü seansta 1700 dolar/onsun altına kadar geri çekilerek son bir ...
Uluslararası piyasalar
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa'nın ...
 
Kıymetliler enflasyon verisi sonrası sert kayıp yaşadı
Haftanın en önemli verisi olan enflasyon verisi dünkü seansta açıklanırken ...
Piyasaların yönü
Geçen haftayı endeks yukarı yönlü kapattı ve FED faiz artışının beklentisi ...
İhracat birim değer endeksi yüzde 6,2 arttı
İhracat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,2 arttı.
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri