İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütü DEAŞ’a maddi destek sağladıkları öne sürülen 20 kişi hakkında gözaltı işlemleri gerçekleştirildi. Haklarında gözaltı kararı verilen 19 zanlıdan 14’ü yakalanırken, 5 kişinin firari olduğu bildirildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçu Soruşturma Bürosu koordinasyonunda İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmada, örgüt içinde “ana toplayıcı” olarak görev yapan kişiler ile bağlantılı olan ve terör örgütüne fon aktardığı tespit edilen 19 kişi belirlendi. Bu şüphelilerden 15’inin Türk, 4’ünün Kamerun vatandaşı olduğu ifade edildi. Şüphelilerin yakalanması için eş zamanlı operasyonlar, gözaltılar, aramalar ve el koyma işlemleri düzenlendi.
Ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ayrı bir soruşturmada, DEAŞ’a finansman sağladığı iddia edilen 6 kişi daha gözaltına alındı. Başsavcılık açıklamasında, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın “illegal para transferi” konulu yazısı ve ilgili kurumların verdiği bilgiler doğrultusunda, çatışma bölgelerine yasa dışı para aktarımı yapılan “İKRA” isimli WhatsApp grubunun tespit edildiği kaydedildi.
Söz konusu grupta yer alan kişilerin MASAK verileri üzerinden yapılan incelemelerde, DEAŞ bağlantılı çok sayıda para transferi gerçekleştirdiği belirlenen 6 şüphelinin tespit edildiği ve İstanbul’un dört ilçesinde düzenlenen eş zamanlı operasyonla tamamının yakalandığı bildirildi. Operasyonlarda çok sayıda örgütsel dokümana el konulduğu vurgulandı.