Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız
Bakan Şimşek: Ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız
Bakan Kacır: Çevreye duyarlı sanayinin öncüsü ve destekçisiyiz
Bakan Kacır: Çevreye duyarlı sanayinin öncüsü ve destekçisiyiz
İçişleri Bakanlığı’nda tasarruf tedbirleri
İçişleri Bakanlığı’nda tasarruf tedbirleri
Bakan Yerlikaya: Teslim edilen her anahtar yeni umutları başlatıyor
Bakan Yerlikaya: Teslim edilen her anahtar yeni umutları başlatıyor
Nisan ayında düzenlenen operasyonlarda 445 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Nisan ayında düzenlenen operasyonlarda 445 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
HABERLER>EKONOMİ
25 Ağustos 2021 Çarşamba - 11:59

Global piyasalarda yön arayışı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde 0,45 değer kazanarak günü 1.465,89 puandan tamamladı.

Global piyasalarda yön arayışı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde 0,45 değer kazanarak günü 1.465,89 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 13 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,07 ve holding endeksi yüzde 0,50 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,86 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 1,95 ile spor olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın ikinci işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,07 değer kaybetti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,24 ve Almanya'da DAX 30 endeksi de yüzde 0,33 değer kazandı. ABD borsaları haftanın ikinci işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,09, S&P 500 endeksi yüzde 0,15 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,52 değer kazandı. Bugün, yurt içinde kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksi, yurt dışında ise Almanya'da İfo endeksleri, ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişlerinin takip edilecek. Yeni işlem gününde, sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak karışık seyrin devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde 0,45 değer kazanarak günü 1.465,89 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 13 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne yatay bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, "Cari açığı 2019'da fazlaya dönüştürmeyi başarmıştık, yakında yeniden aynı tabloyu göreceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Merkez Bankası rezervlerimiz şu an 109 milyar dolar seviyesindedir. Süreci tamamlanan işlemlerle önümüzdeki günlerde 115 milyar doların üzerine çıkacak" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ağustos ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklandı. Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), ağustosta bir önceki aya göre 4,1 puan artarak 168,3 seviyesine ulaştı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, 2. çeyrek büyümesi yukarı yönlü revize edildi. Almanya ekonomisi Nisan-Haziran döneminde yüzde 1,6 büyüdü.

Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), Temmuz ayı ham çelik üretim verilerini açıkladı. küresel ham çelik üretimi, Temmuz'da 2020'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 3,3 artarak 161,7 milyon ton oldu. Türkiye'nin ham çelik üretimi de Temmuz'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artarak 3,2 milyon tona yükseldi.

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın 3,5 trilyon dolarlık bütçe planını onayladığı haberi basında yer aldı.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada Afganistan'dan çekilme konusuna ilişkin, "Şu anda süreci 31 Ağustos'a kadar tamamlama yolundayız. Ne kadar erken çıkarsak o kadar iyi" dedi.

Şirket Notları:

GEN İLAÇ VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (GENIL): Şirket Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. (GEN), büyüme, globalleşme ve inovasyon stratejileri doğrultusunda, bir diğer yeni araştırma ilacı ve yeni ticaret ilişkisini kamuoyu ile paylaşmaktan gurur duymaktadır: Şirket, 13.06.2018 tarihinde Avrupa Patent Ofisi nezdinde EP-B-2935232 numarası ile patentli yenilikçi SUL-138 ve tuzlarının (SUL-238) Alzheimer Hastalığı ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde, GEN tarafından klinik öncesi ve klinik fazlarda araştırılması, geliştirilmesi, üretimi ve ticarileştirilmesi konularında, Hollanda'da kurulu, patent sahibi Sulfateq B.V. ile 24.08.2021 tarihinde nihai, münhasır lisans sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu münhasır lisans sözleşmesi, 2020 Aralık ayında kamuoyuna duyurulanve molekül geliştirmeye yönelik iş birliğine ilişkin olan ön sözleşmeyi, AR-GE detayları, münhasır patent lisansı, dünya çapında üretim hakkı ve dünya çapında ticarete dair unsurlarla tamamlamakta, nihai hale getirmektedir. Söz konusu SUL-138 ve  tuzlarının (SUL-238), AR-GE çalışmaları GEN tarafından Hollanda'da Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi (University Medical Center Groningen) ve Amsterdam Vrije Üniversitesi (Free University Amsterdam) laboratuvarlarında Avrupa Birliği İlaç Ajansı (EMA) ruhsatlandırma gerekliliklerine uygun olacak şekilde yürütülecektir. Klinik öncesi çalışmaların 2022 yılı son çeyreğine kadar tamamlanması; klinik çalışmaların ise 2022 yılının Aralık ayında başlaması planlanmaktadır.

MERCAN KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (MERCN): Üretim portföyümüzü zenginleştirmek ve geliştirmek amacıyla biyosidal ürün grubu içerisinde yer alan yüzey dezenfektanı olarak kabul edilen ürün grubunu Merwax Cleanex isimli kendi markası ile üretmek amacıyla yapılmış olunan ruhsat başvurusu Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından uygun bulunmuş olup 2021.116 sayılı ruhsat numarası ile ilgili ürünün üretilmesine ve kullanılmasına izin verilmiştir.

DİRİTEKS DİRİLİŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (DIRIT): Isparta İli Gönen İlçesi Fandas Koçtepe Köyü 121 ada 5 parsel numarasında kayıtlı fabrika binası idari bina arsa vasıflı taşınmaz üzerine Bilgi Gayrimenkul değerleme A.Ş tarafından düzenlenen değerleme raporunda gayrimenkullerin toplam Pazar değeri KDV dâhil 22.189.900 TL olarak rapor edilmiştir.

SASA POLYESTER SANAYİ A.Ş. (SASA): 30/5/2020 tarihli ve 31140 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ N2020/4) ile açılan soruşturma sonucunda; 5503.20.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu altında kayıtlı "poliesterlerden sentetik devamsız lifler (poliester elyaf)" ithalatında 3 yıl süreyle korunma önlemi olarak ek mali yükümlülük getirilmiştir.24/8/2021 tarihli ve 31578 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre ithalatta uygulanacak ek mali yükümlülük birinci yıl 60 ABD Doları/ton, ikinci yıl 58 ABD Doları/ton ve üçüncü yıl 56 ABD Doları/ton şeklinde belirlenmiştir.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş (BRLSM): Şirket paylarının halka arzına ilişkin olarak hazırlanan ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 05.08.2021 tarihinde onaylanan izahnamenin de ilgili bölümlerinde yer aldığı üzere; Şirketin ortakları Mesut Altan ve İdris Çakır tarafından 22.06.2021 tarihinde verilen taahhütnamede; Şirket'in halka arz izahnamesinin SPK tarafından onaylandığı tarih itibarıyla adı geçen ortakların Şirket'e olan borçlarını, Şirket paylarının halka arzında ortak satışı kapsamında ortaklar tarafından satılacak paylar karşılığında elde edilecek fon ile kapatılacağı taahhüt edilmiştir. Bu çerçevede; Şirketin paylarının halka arzını takiben, ortaklardan Mesut Altan tarafından yapılan 14.498.124,95 TL, İdris Çakır tarafından yapılan 15.975.069,82 TL olmak üzere toplamda 30.473.194,77 TL tutarındaki nakit ödeme 24.08.2021 tarihi itibarıyla Birleşim Mühendislik hesaplarına aktarılmış olup, Şirketimizin mevcut durum itibarıyla ortaklardan alacak bakiyesi bulunmamaktadır.

KAFEİN YAZILIM HİZMETLERİ TİCARET A.Ş. (KFEIN): Şirketin %51 Bağlı Ortaklığı Karmasis Bilişim Çözümleri Tic. A.Ş. tarafından, Siber Güvenlik konusunda faaliyet gösterecek ve "Azerbaycan, Bakü Nizami Caddesi 92. Arena" adresinde kurulacak olan 10.000,00 USD kuruluş sermayeli "Karmasis Azerbaycan MMC" şirketine %20 oranında iştirak edilerek kurucu ortak olunmasına karar verilmiştir.

KONTROLMATİK TEKNOLOJİ ENERJİ VE MÜHENDİSLİK A.Ş. (KONTR): "Kontrolmatik-Siterm iş ortaklığı, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2021/200420 İKN'lu "50 T/H Yüksek Basınçlı Su Borulu Buhar Kazanı " ihalesinde, iş ortaklığı vergiler hariç 35.699.000,00 TL bedelle en iyi teklifi vererek birinci Sırada yer almıştır. İhale sonucunun kesinleşmesi için, İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, düzenleyen kurumdan ihale komisyon kararı beklenecek olup süreç ile ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. "şeklinde duyuru yapmıştı .24.08.2021 tarihi itibariyle, İhale komisyonunun kararı üzerine 2021/200420 İKN'lu ihalenin bütün teklifler reddedilerek iptal edildiği Şirket tarafına bildirilmiştir.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ EKİPMANLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (SAYAS): Şirket yenilenebilir enerji endüstrisi ekipmanları üretim hattının modernizasyonu amacıyla yatırımlarda devlet yardımlarına yönelik başvuru yapılmış olup T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından 25/4/2021 tarih ve 523077 sayılı Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendiği ve belge kapsamında s on bilançomuzdaki maddi duran varlıkların yaklaşık %57'sine denk gelecek şekilde 5.778.905 TL tutarında makine - ekipman tedarik edildiği daha önce kamuya açıklanmıştır. Aynı belge kapsamında 84.785 TL tutarında ek makine yatırımı yapılmıştır.

TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş. (TSPOR): Profesyonel futbolcu Stefano Wilfred Denswil ile 1 (Bir) yıllık anlaşma sağlanmıştır. Anlaşmaya göre oyuncuya; 2021/22 futbol sezonu için 1.175.000.-EUR garanti ücret ödenecektir.Menajerlik hizmet bedeli olarak, futbolcu ile olan sözleşmenin devam etmesi şartına bağlı olarak, futbolcuya ödenecek yıllık garanti ücretin %10'u ödenecektir.

NET HOLDİNG A.Ş. (NTHOL): Muğla ili, Milas ilçesinde bulunan arsa ve araziler üzerinde yapılacak Milas Projesi kapsamında, "Düzenlenme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Hasılat Paylaşımı Esasına Göre İnşaat Sözleşmesi" Net Şirketler Grubu ile Ağaoğlu Şirketler Grubu arasında 2006 yılında imzalamıştır. Bu sözleşme kapsamında, Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun 2014 yılı Temmuz ayında grubumuza yaptığı bilgilendirme ile Milas Projesi hakkında bazı bilgiler verilmiş ve devamında Çevre Etki Değerlendirmesi Raporunun (ÇED) hazırlandığı ve onay beklendiği açıklanmıştır. Bu bilgi 24.07.2014 tarihinde Özel Durum Açıklaması ile kamuya duyurulmuştur. Bu defa, Ağaoğlu Şirketler Grubu söz konusu raporla ilgili olarak, ÇED Olumlu Belgesi'nin verildiğini bildirmiştir.

KORAY GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (KGYO): 14.06.2021 tarihli Şirket Merkezi Değişikliği başlıklı özel durum açıklamasında 1 Haziran 2021 tarih itibariyle Şirket Merkezi olarak kullanılan, Terra Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. tarafından hazırlanan 19.08.2021 tarih ve 2021/KORAYGYO/001 değerleme raporuna (ekte) göre aylık kira bedeli KDV hariç 49.800 TL, mülk sahibi ise ana ortağı Koray Gayrimenkul ve Yatırım A.Ş. olan İstanbul ili, Beşiktaş ilçesi, Rumeli Hisarı Mahallesi, 16.409 m² yüzölçümlü 1403 ada, 648 no'lu parselde yer alan "Üç Blok Doksanbir Bağımsız Bölümlü Kargir İş Hanı" niteliğindeki ana taşınmazda ("Yapı Kredi Plaza Sitesi") konumlu B Blok 26 no'lu bağımsız bölümün kira başlangıcının 1 Ağustos 2021 olmak üzere KDV hariç 47.500 TL bedel karşılığında kiralanmasına, her yıl ağustos ayında kira bedelinin TÜİK tarafından açıklanan oniki aylık tüfe ortalaması oranında arttırılmasına Yönetim Kurulu 23.08.2021 tarih ve 2021/32 sayılı toplantısında karar verilmiştir. 

Kaynak:İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Güne başlarken piyasalar
 
''Filenin Sultanları'' 5'te 5 yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güne başlarken piyasalar
Borsa İstanbul’da dün pozitif seyir hakimdi.
Piyasadan haberler
EKGYO… Şirket 1 yıl vadeli 430.000.000 TL kredi kullanmıştır.
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde Ağustos ayına ait açıklanan tüketici güveni bir önceki ...
 
Piyasalar haftaya güçlü başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 1,02 ...
Tüketici güven endeksi 78,2 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ...
Küresel piyasalar
Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Geçtiğimiz Cuma günü ...
 
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi Cuma gününü % ...
Uluslararası piyasalar
Haftaya %1.28 seviyelerinden başlayan ABD on yıllık getirileri, hafta ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay-negatif yönlü bir açılış bekliyoruz. BIST 100 ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri