Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
19 Aralık 2021 Pazar - 11:51

Göçü tüm renkleriyle anlatan “Öteki Hikâyeler” sergisi santralistanbul’da açıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında göç ve mültecilik kavramlarına dikkat çekmek amacıyla 12 ayrı ülkeden 50 sanatçının farklı disiplinlerde ürettiği yapıtları “Öteki Hikâyeler” sergisiyle sanatseverlerle buluşturdu.

Göçü tüm renkleriyle anlatan “Öteki Hikâyeler” sergisi santralistanbul’da açıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında göç ve mültecilik kavramlarına dikkat çekmek amacıyla 12 ayrı ülkeden 50 sanatçının farklı disiplinlerde ürettiği yapıtları “Öteki Hikâyeler” sergisiyle sanatseverlerle buluşturdu

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında göç ve mültecilik kavramlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği “Öteki Hikâyeler” sergisi dün santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde özel bir törenle açıldı.  Göç ve göçmenlik olgusuna dair sınır içi ve sınır ötesi boyutları gündeme getiren sergide 12 ülkeden uluslararası alanda tanınmış 50 sanatçının farklı disiplinlerde ürettiği yapıtlar yer alıyor.

BİLGİ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Denizhan Özer’in küratörlüğünde organize edilen sergi, Koridoor Contemporary Art Programs, ArtHereIstanbul,  Sanat Seninle Derneği, Göç Araştırmaları Derneği, Hayata Destek Derneği, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi, Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ve BİLGİ Avrupa Birliği Enstitüsü işbirliğiyle düzenlendi. Sergi, İngiltere Derby Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin de paydaşı olduğu “Kreatif Ağ: Temel Araştırma ve Geliştirme (BREDEP)” projesi kapsamında hayata geçirildi. 

‘Sanat, ötekileştirmeye karşı aramızda bir köprü kurabilir’

Serginin açılış töreninde konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. M. N. Alpaslan Parlakçı, üniversite olarak evrensel değerleri, insan haklarını, çoğulculuğu en temel değerler olarak benimsediklerini belirterek hayata geçirdikleri projelerde kırılgan ve dezavantajlı grupların güçlendirilmesini, sosyal sorunlara ilişkin farkındalığın artırılmasını hedeflediklerini dile getirdi. Prof. Dr. Parlakçı, “Dünyada yaşanan savaşlar, siyasi çalkantılar, çevre felaketleri, yoksulluk gibi nedenlerle günümüzde 281 milyon insan, yani yaklaşık her 25 kişiden biri daha iyi bir yaşam sürme umuduyla yurtlarını terk etmiş durumda. Özellikle iklim kriziyle birlikte gelecekte göçlerin artacağını biliyoruz. Sosyal, siyasal ve ekonomik yansımalarıyla gündelik ve toplumsal yaşamımızın önemli bir parçası olan göç olgusu ile ilişkili sorunları aşmak, göçmenlerin karşı karşıya olduğu ötekileştirme ve kutuplaşma ortamına karşı bir diyalog zemini yaratmak için gösterilen her çabanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. İnsanlar, milletler, kültürler arasında ortak bir dil yaratma gücüne sahip olan sanatın tüm önyargılara ve ötekileştirmeye karşı aramızda bir köprü kurabileceğine inanıyorum” dedi. 

‘Ötekilerin hikâyesi, bizim hikâyemiz’

BİLGİ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ise dünyada göçmen karşıtlığının giderek egemen bir dil haline geldiğine dikkat çekerek “Çok uzun süredir göç alanında çalışıyoruz. Sosyal bilimciler olarak aktarmaya çalıştığımız pek çok şey hedefine yeterince ulaşmıyor. Sanatın gücüne inanmak istiyoruz. Sanatın sınırları bizden daha iyi aşabileceğine inanmak istiyoruz. Bu serginin göç olgusunu birlikte yeniden düşünmemize ve insanlar denizlerde veya sınırlarda ölürken üzerimize düşen sorumlulukları sorgulamaya vesile olmasını istiyoruz. Ötekilerin hikâyesi aslında bizim hikâyemiz, hepimizin hikâyesi” dedi. 

‘Sergi göçün hafızasını sunuyor, anılarını kaydediyor’

BREDEP Projesi’nin koordinatörlüğünü ve serginin organizatörlüğünü üstlenen BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülay Uğur Göksel ise dünyadaki mevcut siyasi gündemde göçmen kimliğinin öteki olarak konumlandırıldığını belirterek şöyle konuştu:“Bu sergi, göçün hafızasını bize sunuyor ve göçmenlerin derinliğini ve zenginliğini gösteren anılarını kaydediyor. İnsan hareketliliğinin yani göçün renklerini gösteriyor. Göçmenleri benzer mücadeleler yaşamış seyirci ile karşılaştırıyor ve bizlere daha az yalnız yani daha umutlu hissetmemiz için yardımcı oluyor. Bize umut getirmekle beraber bu sergi, yerinden edilmenin ve evini terk etmenin acılarını ve deneyimlerini gözler önüne seriyor ve insanlığın çektiği acıları ve adaletsizlikleri biraz daha anlamamıza yardımcı oluyor.”

Küratör Denizhan Özer ise “Sergide Asya’dan, Avrupa’dan, Amerika’dan farklı disiplinlerde çalışan sanatçıları bir araya getirdik. Sergide görselliğin yanı sıra koku gibi farklı duyulara hitap eden eserler, interaktif çalışmalar yer alıyor. Sergi, bu özelliğiyle seyirciye keşfetme alanı açan bir yapıya kavuşmuş oluyor” dedi. 

Sergi, 16 Aralık 2021 - 7 Şubat 2022 tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde çeşitli etkinliklerle ziyarete açık olacak. 

Sergide eserleri yer alan sanatçılar: Abel Korinsky, Adnan Jetto, Adviye Bal, Ahmet Umur Deniz, Ali Omar, Ali Raşit Karakılıç, Bahadır İşler, Baran Kamiloğlu, Berkan Baycan, Can Memişoğulları, Carole Turner, Corrine Silva, Deniz Pireci, Dilek Toluyağ, Elena Bellantoni, Ercan Ayçiçek, Fehim Güler, Fevzi Karakoç, Gizem Enuysal, Heather Brown, Hiba Aizouq, Iliko Zautashvili, Işıl Gönen, Jack Beattie, Jacque Crenn, Lale Duruiz, Levent Pınarcı, Mahmut Celayir, Martin Wohlwend, Mehdi Farzane, Morteza Khosravi, Mustafa Albayrak, Ömer Serkan Bakır, Özge Günaydın, Özkan Gencer, Paul Dunker Duyvis, Resul Aytemür, Rifaae Ahmad, Saghar Daeiri, Sema Özevin, Serina Tara, Stephan Twist, Tahir Ün, Tolga Boztoprak, Tuğrul Selçuk, Ufuk Uyanık, Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu, Yıldız Doyran, Zahit Büyükişleyen ve Zeynep Yazıcı. 


Hibya Haber Ajansı

 
Çocuklar şekeri, diyabette çocukları sever
 
Haftalık insidans haritası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borusan Sanat'ta bu hafta
Borusan Sanat, sahnesinde ağırladığı dünyaca ünlü solist ve şefleri müzikseverlerle ...
Mario Levi ile Hikâye ve Roman Atölyesi 8 Aralık’ta başlıyor
İstanbul Modern'in yetişkinlere yönelik atölye ve seminer programı Atölye ...
Akbank Sanat çocuk etkinlikleri aralık ayında da evinizde
Akbank Sanat Aralık ayında kültür sanat etkinliklerine “Akbank Sanat Evinizde” ...
 
7. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nde kazananlar belli oldu
7. Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali Haliç Kongre Merkezi’nde ...
Sakıp Sabancı Müzesi’nin çocuklara yönelik öğrenme programları devam ediyor
Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Öğrenme Programları, Kasım ayında farklı yaş ...
4. Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali’ne başvurular sona erdi
Bu yıl dördüncü kez düzenlenecek olan Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa ...
 
Rus Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu ve Haluk Levent, Manavgat’ın yaralarını sarmak için sahnede
Akdeniz ve Ege bölgesinde yaşanan yangınların ardından doğup yeşeren iyilik ...
9. Boğaziçi Film Festivali Ulusal Yarışma Filmleri belli oldu
Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından 23 – 30 Ekim tarihleri arasında ...
Rus Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu ve Haluk Levent, Manavgat’ın yaralarını sarmak için sahnede
Akdeniz ve Ege bölgesinde yaşanan yangınların ardından doğup yeşeren iyilik ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Yerel Seçimlerin Ulusal Yansımaları: İmamoğlu'nun Yükselişi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri