Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
HABERLER>EKONOMİ
17 Mart 2021 Çarşamba - 11:21

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 0,96 artışla 1.570 puandan tamamlarken işlem hacmi 21.7 milyar TL olarak gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün  yurtiçinde  veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü  % 0,96 artışla 1.570 puandan tamamlarken  işlem hacmi 21.7 milyar TL olarak gerçekleşti. BİST100 endeksi küresel piyasalardan pozitif ayrışırken  yükselişte Ford Otosan'ın açıkladığı 2 milyar avroluk Türk otomotiv sektörünü yatırımı etkili oldu. BİST100 endeksinde puan bazlı en çok katkıyı yapan hisse Ford Otosan olurken, Ford Otosan'ı Garanti Bankası ve BİM izledi. Kurlardaki  düşüş eğilimi de devam etti.

Bugün yurtiçinde önemli bir veri akışı yok. Piyasalar akşam Fed’den gelecek faiz kararına ve yarın açıklanacak TCMB faiz kararına odaklanmış durumda.

ABD:  Dün ABD’de perakende satışlar Şubat ayında beklentilerin altında %3 azalırken, çekirdek perakende satışlar benzer şekilde Şubat ayında beklentilerin altında %2,7 azalış gösterdi. Perakende satışlarda şubat ayında görülen azalışta, spor, hobi, müzik ürünleri ve kitap satan mağazalar, genel ürün mağazaları, motorlu taşıt ve parçalarının satıldığı mağazalar ile mobilya mağazası satışlarındaki düşüş etkili oldu. Sanayi üretimi ise beklentilerin altında aylık bazda %2,2 azalış gösterirken, kapasite kullanım oranı da beklentilerin altında kalarak %73,8 olarak gerçekleşti. Perakende satışların azalmasının ardından sanayi üretimindeki azalışta beklendiği kadar enflasyonist baskıların olmadığına işaret ederken teşvik beklentilerinin de devam edebileceğini söyleyebiliriz. Fed faiz kararı öncesi gelen bu verilerin ardından Abd’de tahvil faizlerinde yukarı baskısının etkilerinin azaltıcı işaretlerini alıyoruz.  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ABD'nin kredi notunu 'AA+' olarak teyit ederken görünümü durağanda bıraktı. Kredi derecelendirme kuruluşu; ABD'nin notunun güçlü kurumlarına, çeşitlendirilmiş ve dayanıklı ekonomisine ve kapsamlı para politikası esnekliğine ve dünyanın önde gelen rezerv para biriminin ihraççısı olarak benzersiz bir durumuna dayandığını belirtti. ABD borsaları dünü karışık tamamlarken  gelen ekonomik verilerin beklentilerin altında kalması borsa tarafında moralleri bozdu.

Bu akşam gözler ABD Merkez Bankası(FED)’nın vereceği faiz kararında olacak. Faizlerin % 0.25’te sabit bırakılmasını beklerken açıklanacak olan projeksiyonlar önem kazanacaktır. Önümüzdeki döneme ilişkin istihdam, büyüme, enflasyon ve faiz beklentilerine dair açıklanacak projeksiyonlarda faiz eğiliminin noktasal grafiği ön plana çıkacaktır. Ayrıca Başkan Powell’ın yapacağı konuşmada ABD tahvil faizlerinin seyri  ve getiri eğrisinin dikleşmesi noktasında vereceği mesajlarda yakından takip edilecektir. Son dönemde artan ABD tahvil faizleri küresel bazda gelişmekte olan ülkelerden para çıkışını hızlandırırken doların güç kazanmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde ABD’den gelen verilerin beklentilerin altında kalması enflasyon  eğiliminde endişelenecek kaygı yaratmadığını gösterirken açıklamalar sonrası ABD tahvil faizlerinde geri çekilme ihtimalini bir miktar öne çıkarıyoruz ve küresel bazda dolar tarafında düşüş eğilimi  önümüzdeki dönem için söz konusu olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde hareketler bu noktada belirleyici olacaktır.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde ZEW Ekonomik Güven Endeksi beklentilerin üzerinde 74 puan olarak açıklanırken 2004 Şubat ayından bu yana son 17 yılın en yüksek değerine ulaşırken, Almanya'dan gelen ZEW Ekonomik Güven Endeksi beklentilerin üzerinde 76.6 puan olarak gerçekleşti ve son 6 ayın en yüksek değerine ulaştı. Almanya Zew’den yapılan açıklamalarda ekonomik iyimserliğin sürdüğü belirtilirken Alman ekonomisinde geniş tabanlı bir toparlanma beklendiği ve Almanya nüfusunun en az % 70’inin sonbahara kadar korona virüs aşısını bekledikleri ifade edildi. Yetkililerin büyük kısmı ayrıca enflasyonda artış beklediklerini de kaydettiler. ECB üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Frank Elderson, Euro Bölgesi'nde yılın ilk 2 ayında enflasyon oranının "keskin şekilde" artış gösterdiğini ve bunun önümüzdeki aylarda daha da yukarı gitmesinin muhtemel olduğunu söyledi.  Avrupa borsaları ise ZEW tarafından gelen olumlu veriler ekonomide toparlanmanın devam edeceği mesajları ile günü alıcılı kapattı. Eur/Usd hafif satış eğilimini sürdürürken Eur/Try, Türk Lirası’ndaki güçlenmenin etkisiyle aşağı yönlü hareketine devam etti.

Bugün Euro Bölgesi’nde  Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı noktasında baktığı ilk verilerden olan enflasyon verileri takip edilecek. TÜFE’nin yıllık bazda % 0.9 gelmesi beklenirken çekirdek TÜFE’nin yıllık bazda  % 1.1 açıklanması tahmin edilmekte.  Son dönemde parasal  teşvik paketlerinin etkisiyle  enflasyonda görülen yükselişin kalıcı olunamayacağı savunulmakta. ABD’de FED’den gelecek faiz kararı Avrupa borsaları ve euro üzerinde de etkili olacaktır.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1564 seviyesinin altında önce 1551 ve arkasından 1534 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1579 direncinin kırılması halinde önce 1600 ve arkasından 1612 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1642 seviyesinin kırılması halinde önce 1667 ve arkasından 1689 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1620 desteğinin altında önce 1608 ve arkasından 1573 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında kar satışları gelebilir.

Aşağıda 7.4680 seviyesinin kırılması halinde önce 7.4330 ve arkasından 7.2935 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 7.5460 direncinin üzerinde önce 7.6170 ve arkasından 7.6715 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1726 seviyesinin altında önce 1716 ve arkasından 1701 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1742 direncinin kırılması halinde önce 1755 ve arkasından 1764 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#AKGRT AKSİGORTA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 500 milyon TL’den 750 milyon TL’ye yükseltilmesi Genel Kurul’da da onaylandı.

#AKSA AKSA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 425 milyon TL’den 650 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvurunun Ticaret Bakanlığı ve EPDK tarafından onaylandığı açıklandı.

#ALARK ALARKO HOLDİNG - Şirketin 2021’de sadece elektrik dağıtım alanına 1 milyar TL’nin üzerinde yatırım yapmayı hedeflediği medyada yer aldı.

#AVGYO AVRASYA GYO - Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen 111,6 milyon TL fonun tamamının Metro Hotel Apartments projesi için kullanılmasının planlandığı açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT - İstanbul Beşiktaş Dikilitaş Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’nin Yer Tesliminin, Yüklenici Fuzul&Fuzul Beşiktaş Dikilitaş İş Ortaklığı'na yapıldığı açıklandı.

#EMKEL EMEK ELEKTRİK - Sermaye artırımı kapsamında 50,7 milyon TL fon girişi sağlandığı açıklandı.

#ESCOM ESCORT BİLGİSAYAR - Eyurtlar İnternet firmasına 1 milyon TL değerleme üzerinden %15 pay karşılığı yatırım yapılmasına karar verildiği açıklandı.

#EPLAS EGEPLAST - Şirket tarafından kayıtlı sermaye sistemine geçilmesine karar verildiği açıklandı.

#FROTO FORD OTOSAN -Ford Motor Company ve Volkswagen AG arasında 2018 yılından bu yana devam eden iş birliği planları kapsamında 1 tonluk orta ticari aracın ortak üretimi için anlaşma sağlandığı, FROTO ile Ford Motor Company arasında bu projeyi gerçekleştirmek amacıyla 1T Cargo Van Fason Üretim ve Tedarik Anlaşması, Yedek Parça Tedarik Anlaşması, Teknoloji ve Üretim Lisans Çerçeve Anlaşması ve Programı Ürün Lisans Spesifikasyonları Ek Anlaşması imzalandığı açıklanırken, ord Motor Company ve Volkswagen AG'nin stratejik ortaklığı kapsamında Volkswagen AG'nin yeni nesil 1 tonluk ticari araç modelinin de Ford Otosan tarafından Kocaeli Fabrikalarında üretilmesinin ön görüldüğü belirtildi. Şirketin 5 yıl içerisinde 1,4 milyar euro yatırım yapmasının planlandığı açıklandı. Yatırımların Yeni Nesil Ticari Araç Projeleri ile ilgili ürün çeşitlendirme ve tevsi yatırımları için alınan ve FROTO’nun kapasitesini toplam 650.000 adede çıkartan 20,5 milyar TL TL tutarında Proje Bazlı Devlet Yardımı kapsamında gerçekleştirileceği açıklandı.

#GSDDE GSD DENİZCİLİK - Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen 97,8 milyon TL fonun öncelikle gemicilik şirketlerine iştirak etmek yoluyla, Japon, Kore veya Çin yapımı yeni inşa ya da ikinci el gemi yatırımı yapılacak veya bağlı ortaklıkların kısa vadeli kredilerinin kısmi itfasının gerçekleştirilmesinin planlandığı açıklandı.

#KATMR KATMERCİLER - Sermaye artırımından elde edilen 104,7 milyon TL fonun, 29,4 milyon TL’lik kısmının savunma sanayi projelerinin finansmanında, 25,8 milyon TL’lik kısmının işletme sermayesi ihtiyacında, 49,5 milyon TL’sinin ise finansal borç ve faiz ödemelerinde kullanıldığı açıklandı.

#KRVGD KERVAN GIDA - Halka arz kapsamında elde edilen fonun 79,7 milyon TL’sinin yatırım finansmanında, 75,6 milyon TL’sinin ise finansal borç ödemelerinde kullanıldığı açıklandı. AB sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir şirket ile hisse alımına yönelik olarak ön protokol imzalanması kapsamında, tespit çalışmalarının ve sürecin devam ettiği açıklandı.

#PAPIL PAPİLON SAVUNMA - Şirket ile TÜBİTAK Teknoloji arasında Proje Sözleşmesi imzalanması kapsamında, tamamlanan BIYOKLA - Papilon Evden Akıllı Yoklama Ve Bildirim Yükümlülüğü Sistemi projesine ilişkin onay yazısının geldiği ve TÜBİTAK'ın uygun gördüğü oran ile hesaplanan 93.967 TL teşvik tutarının Şirkete ödendiği açıklandı.

 

Kaynak:Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

 
10 bin metreye dalabilen su altı aracı keşiflere başlamaya hazır
 
Galatasaray, Muslera'nın sözleşmesini uzattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fed kararı takip edilecek
BIST100 endeksinde de gün içerisinde dar bir bantta yatay hareketler gözlenebilir (Ziraat Yatırım)
Fed öncesi algı pozitif
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 120,187,109 – tedaviye pozitif ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, yarın sona erecek Mart ayı FOMC toplantısı öncesinde ...
 
Piyasalar Merkez Bankalarının toplantılarına odaklanmış durumda
Çarşamba günü sona erecek Fed toplantısı ile perşembe günü gerçekleşecek ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de karışık yönlü bir açılış bekliyoruz. Piyasa, TL’deki ...
Yeni haftanın gündemi
Küresel piyasalarda yeni haftada Fed, BoE ve BoJ toplantıları takip edilecek. ...
 
Merkez Bankaları haftası
Tahvil faizlerindeki hareketlilik varlık fiyatlarının seyrinde belirleyici ...
Haftalık piyasa takvimi 15-19 Mart
ABD’de New York Fed İmalat Endeksi, Net Sermaye Giriş/Çıkışı, Perakende ...
Ekonomik reform paketinden öne çıkanlar
Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik reform ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri