Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
HABERLER>EKONOMİ
6 Mayıs 2021 Perşembe - 13:42

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 0,27 değer kazanarak günü 1.420,00 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 15,9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 0,27 değer kazanarak günü 1.420,00 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 15,9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1,29 ile bilişim olurken en çok kaybettiren ise % 5,41 ile finansal kiralama ve faktoring oldu. Usd/Try ise günü yatay tamamladı

Yurtiçinde bugün gözler TCMB faiz kararına çevrilmiş durumda. Merkez Bankası’nın faizleri  % 19.00’da sabit bırakacağını tahmin ediyoruz. Ancak Merkez Bankası’nın önümüzdeki döneme ilişkin mesajları yakından izlenecek. Özellikle artan enflasyonun reel faiz getirilerini aşağıya çektiğini izlerken ÜFE’deki artışın talep enflasyonu yaratıp TÜFE’yi de yukarı çekeceğini düşündüğümüzde politika faizine yaklaşan bir enflasyon karşısında nasıl önlem alınacağının mesajları izlenecek. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu her fırsatta her ne kadar sıkı para politikası görüşünü koruyacağını açıklasa da enflasyon üzerinde faiz verip vermeyeceğine dair piyasalar somut kanıt arayacaktır. Faiz kararının ardından reel faizlerdeki düşüşün devamının bekleneceğinden bu yurtiçinde sermaye çıkışlarına sebep olabilir. Bu durumda  kurda  yukarı hareketler hızlanabilir. Borsada ise faizlerin sabit bırakılması reel sektör ve bankacılık için olumlu karşılanabilir ancak sermaye çıkışları ihtimalinin borsaya nasıl yansıyacağını da yakından takip edeceğiz.

ABD:  Dün ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öncüsü kabul edilen ADP Tarım Dışı İstihdam verisi beklentilerin altında 742K olarak gerçekleşirken son aylarda özel sektöre ilişkin istihdamın toparlandığı görüldü. Büyümenin öncüsü kabul edilen verilerden hizmetler PMI verisi beklentilerin üzerinden 64.7 olarak açıklanırken son yılların en yüksek verisi olarak kaydedildi. ISM hizmetler PMI verisi beklentilerin altında 62.7 olarak açıklanırken pandemi teşvikleri sonrası hizmetler sektöründe toparlanmanın devam ettiğini izledik. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin beklenenden hızlı toparlandığını söylerken işsizlik oranının bu yıl % 4,5 veya altına düşebileceğini, büyüme oranının da %6-7 aralığında olacağını tahmin etti. Mester, enflasyonun %2 seviyesinin üstüne çıktığını görene kadar temkinli şekilde sabırlı olmayı bekliyorum derken varlık alımları konusundaki ileri dönük yönlendirmemizdeki şartların yerine geldiğini değerlendirmeden önce daha fazla iyileşme görmeye ihtiyacım var diye konuştu. Boston Fed Başkanı Eric Rosengrenenflasyonda bahar aylarında geçici bir bozulma olabileceğini ifade ederken varlık alımlarını azaltmayı konuşmaya başlamak için çok erken olduğunu vurguladı. Fed üyelerinin açıklamalarının ardından ABD 10  yıllık tahvil faizlerinin  % 1.5^7 seviyelerine doğru düştüğü izlenirken dolar endeksinde de kısmi geri çekilmenin yaşandığı görüldü. ABD borsaları ise dünü  karışık bir seyirle kapattı.

Bugün  ABD’de haftalık isşizlik başvurularının 540K gelmesi beklenirken Fed üyelerinden Williams ve Bostic’in de konuşmaları takip edilecek.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde hizmetler PMI verisi 50.5 olarak beklentilerin hafif üzerinde açıklanırken gelen veri son 8 ayın en yüksek değerine ulaştı. 8 ay sonra ilk defa hizmetler sektöründe toparlanma görüldü. Son dönemde enflasyon gündeme oturmuş durumda. Euro Bölgesi'nde aylık bazda ÜFE beklentiler dahilinde %1,1 olarak açıklanırken, yıllık bazda ÜFE ise beklentilerin üzerinde %4,3 olarak gerçekleşti. Üretici maliyetlerindeki yükseliş devam ederken şüphesiz ki bu ilerleyen dönemde TÜFE’ye de yansıyacaktır. Bölge ekonomilerinden İtalya’da hizmetler PMI beklentilerin altında kalırken İspanya’da hizmetler PMI beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Almanya ve Fransa ‘da hizmetler PMI beklentiler dahlinde gerçekleşti. Korona virüs salgınının en çok vurduğu sektör olan hizmetler sektöründe hala henüz tam toparlanmaya dair somut bir gösterge yok iken aşı çalışmaları hizmetler sektöründe belirleyici olacak gibi gözüküyor. Avrupa borsaları da dünü yükselişle kapattı. Eur/Usd ‘de satış devam ederken Eur/Try’de ise  yatay eğilim hakimdi.

Bugün Euro Bölgesi’nde  aylık bazda perakende satışların % 1.5 açıklanması beklenirken Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin, Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen bir "Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi - ileriye dönük yol" konferansında konuşma yapması bekleniyor. Bu konuşmada büyümeye, enflasyona ve istihdama dair verilecek mesajlar piyasalar tarafından yakından izlenecektir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1409 seviyesinin altında önce 1396 ve arkasından 1381 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1428 direncinin kırılması halinde önce 1445 ve arkasından 1460 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1499 seviyesinin kırılması halinde önce 1511 ve arkasından 1531 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1477 desteğinin altında önce 1465 ve arkasından 1448 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.3140 seviyesinin kırılması halinde önce 8.2475 ve arkasından 8.2145 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.3700 direncinin üzerinde önce 8.4570 ve arkasından 8.5780 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1782 seviyesinin altında önce 1771 ve arkasından 1756 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1796 direncinin kırılması halinde önce 1816 ve arkasından 1827 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#AKSUE AKSU ENERJİ- Şirket kayıtlı sermaye tavanının 50 milyon TL’den 150 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

#ARCLK ARÇELİK - Fitch tarafından şirketin Uzun Vadeli Ulusal Kredi Notu’nun teyit edildiği açıklandı.

#AVGYO AVRASYA GMYO - Şirket portföyünde yer alan Metrocity İş Merkezi A Blok’ta bulunan bağımsız bölümün mevcut kiracı MTRYO’ya aylık 12.711 TL’ye kiraya verilmesine karar verildiği açıklandı.

#CRFSA CARREFOURSA - Nusret Orhun Köstem'in Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildiği açıklandı.

#CRFSA CARREFOURSA / #MGROS MİGROS - CRFSA ile MGROS arasında, CRFSA tarafından, işletilmekte olan 34 adet mağazanın, kiracılık hakkının ve kira sözleşmelerinin devri kapsamında sözleşme imzalanması sonrası, Rekabet Kurumuna yapılan başvurunun olumlu karşılandığı, MGROS ve CFRSA arasında yapılan sözleşmeden toplam devir bedelinin 26 milyon TL olduğu açıklandı.

#DESA DESA DERİ - Şirketin bedelli sermaye artırımı yapmayı düşünmediği medyada yer aldı.

#ISCTR İŞ BANKASI - GMTN programının 7 milyar doları limit ile güncellendiği, programın 2021 yılı senelik güncellemesini aynı tutar ile tamamlandığı açıklandı

#PENTA PENTA TEKNOLOJİ - Şirket paylarının halkı arzı kapsamında talepler 6 - 7 Mayıs’ta toplanacak.

#ITTFH İTTİFAK HOLDİNG - Şirket bağlı ortaklığı İmaş Makine’nın fabrika binasına DC 1780 KWe gücünde Çatı GES uygulamasının kesin kabulünün yapıldığı ve santral üretimine başlandığı açıklandı.

#KRVGD KERVAN GIDA - Şirketin kurulma aşamasında olan %100 iştiraki Kervan International AB aracılığıyla Warsaw Equity Management S.A. ve diğer ilişkili taraflar arasında ZPC Otmuchów'nın ve ZPC Otmuchów'un iştiraki Przedsiebiorstwo Wyrobów Cukierniczych Odra'nın çoğunluk paylarının alımına yönelik bir Hisse Satın Alma Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#KLKIM KALEKİM - Şirket paylarının halkı arzı kapsamında talepler bugün ve yarın toplanacak.

#MERKO MERKO GIDA - Sermaye artırımından elde edilen fonun 12,7 milyon TL’sinin tasfiye edilecek döviz borçlarında, 4,2 milyon TL’sinin tesis ve altyapı yatırımlarında, 8,2 milyon TL’sinin işletme sermayesinde kullanıldığı açıklandı

#PENTA PENTA TEKNOLOJİ - Şirket paylarının halkı arzı kapsamında talepler bugün ve yarın toplanacak.

#RYGYO REYSAŞ GMYO - Antalya Serik’teki 42.483 m 2 ’lik deponun 9.123 m 2 ’lik depolama alanının 10 yıllığına kiraya verildiği, 10 yıllık kiradan 27 milyon TL gelir elde edileceği açıklandı.

#SAHOL SABANCI HOLDİNG - Ageas ile Aviva arasında imzalanan Hisse Alım Sözleşmesinde belirlenen kapanış koşullarının yerine getirildiği, Aviva'nın sahip olduğu AVISA sermayesinin %40'ını temsil eden 72.000.006 payların tamamının Ageas tarafından devralındığı açıklandı. Nusret Orhun Köstem’in CFO olarak atandığı açıklandı.

#ZRGYO ZİRAAT GMYO - Şirket payları Borsa’da bugün işlem görmeye başlayacak

Kaynak:Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de bisiklet üretimi yüzde 70 artarak 11 milyon sınırına dayandı
 
'Akciğer yüksek tansiyonu' hayatı tehdit eden bir hastalıktır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB toplantısı ve faiz kararı ön planda olacak
Ekonomik görünümde gözlenen iyileşme ile aşılama çalışmalarındaki hız ...
Altın toparlanma çabasında
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın faiz artırımına dair verdiği mesaj sonrası ...
TCMB: Sıkı para politikası gerekliliğince faizde değişiklik beklemiyoruz
Enflasyona dair yukarı yönlü görünümün devam ettiği ve politika faizinin ...
 
Yellen’ın iletişim kazası ve enflasyon meselesi
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin yüksek hükümet harcamaları ...
EİB ihracatında nisan bereketi
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2020 yılı Nisan ayında 815,4 milyon dolar ...
Mayıs ayına güçlü başlangıç
Geçen haftayı Dallas Fed Başkanı Kaplan’ın tapering çağrısı ile bitirmiştik, ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1425 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
Yurt içi gündem ağır basacak
Geçen haftanın son günü Dallas Fed Başkanı Kaplan, finansal piyasaların ...
Nisan ayı enflasyonu beklentilerin altında
Nisan ayında TÜFE %1,80 olan beklentilerin altında %1,68 artış gösterirken, ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri