Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kilis'ten Halep'e uzanan doğal gaz boru hattının bağlantısının 21 Mayıs itibarıyla tamamlandığını ve şu anda testlerin ile ek ekipman montajlarının devam ettiğini açıkladı.
Bayraktar, Aralık 2024'te Baas rejiminin sona ermesinin ardından Suriye'nin yeni yönetimiyle enerji alanında iş birliğini geliştirmek için yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Teknik ekiplerin defalarca Suriye'ye giderek altyapı ihtiyaçlarını analiz ettiklerini ve kısa, orta, uzun vadeli projeler hazırladıklarını ifade etti. Suriye’de yaşamın normalleşmesi için enerjinin öncelikli olduğunu vurgulayan Bayraktar, özellikle elektrik altyapısının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Elektrik ihracatının arttırılması için çeşitli projeler geliştirdiklerini kaydeden Bakan, Kuzey Suriye ve Halep’e elektrik iletim kapasitesini üç katına çıkarmayı planladıklarını söyledi. Ayrıca, Haziran ayında Suriye’ye doğal gaz ihracatının başlayacağını belirten Bayraktar, bu gazın yerel santrallerde elektrik üretiminde kullanılacağını ve elektrik arzının önemli ölçüde artacağını aktardı.
Bayraktar, Suriye'deki elektrik üretiminin iki katı kadar ek kapasite sağlanacağını, bunun kesintilerin azalmasına ve elektrik hizmetinin günlük 8-12 saate kadar ulaşmasına olanak tanıyacağını ifade etti. Ayrıca, yeni enerji santrallerinin kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Elektrik, doğal gaz, petrol, madenler ve yenilenebilir enerji alanlarında kapsamlı iş birliği anlaşmaları yapıldığını ve Suriye’nin kaynaklarının ülke ekonomisine kazandırılması için projelerin devam edeceğini söyledi.
Kilis-Halep doğal gaz hattının tamamlandığını, testlerin sürdüğünü ve Haziran ayında gaz ihracatına başlanacağını aktaran Bayraktar, yıllık yaklaşık 2 milyar metreküplük doğal gazın Halep ve Humus’a ulaştırılarak elektrik üretimine katkı sağlayacağını belirtti.
Suriye’nin savaş öncesi petrol üretiminin günlük 300-400 bin varil civarında olduğunu ancak savaş ve yetersiz işletme nedeniyle üretimin düştüğünü söyleyen Bayraktar, Suriye’de uluslararası standartlarda daha profesyonel üretim yapılması için yabancı şirketlerin yatırım taleplerinin olduğunu dile getirdi. Bu şirketlerin dünyaca ünlü firmalar olduğunu ve ortaklıklar kurulabileceğini ifade etti.
Bakan, Suriye’de madenler başta olmak üzere yer altı kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz sahalarının araştırılması ve yeni rezervlerin keşfi için geniş kapsamlı iş birliği tekliflerinin masada olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüşmelerinde Türkiye-Suriye arasındaki enerji iş birliğinin detaylarını görüştüklerini aktaran Bayraktar, yenilenebilir enerji ve jeotermal kaynaklar gibi alanlarda da iş birliği imkanlarının bulunduğunu sözlerine ekledi.