Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
23 Haziran 2022 Perşembe - 12:20

Küresel piyasalar

Dün küresel piyasalarda negatif ağırlıklı karışık seyir görüldü. Avrupa endekslerinde satışlar görülürken, ABD endekslerinde toparlanma hareketine karşın kapanışa doğru gelen satışların etkisiyle zayıf kapanışlar izlendi.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda negatif ağırlıklı karışık seyir görüldü. Avrupa endekslerinde satışlar görülürken, ABD endekslerinde toparlanma hareketine karşın kapanışa doğru gelen satışların etkisiyle zayıf kapanışlar izlendi. Avrupa tarafında ABD’den sonra İngiltere’de de yıllık %9,1 ile son 40 yılın en yüksek enflasyon rakamının görülmesi ve Powell’ın açıklamalarının ilk pozitif etkisinin ardından satış baskısı gözlendi. Alman DAX endeksi %1,1 kayıpla kapanırken, Dow Jones %0,15, S&P 500 endeksi %0,13 ve Nasdaq %0,15 geriledi. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle Saudi Aramco’nun değer kaybını sürdürmesiyle beraber Apple tekrar dünyanın en değerli şirketi konumuna geldi. Kripto tarafında satışların tekrar devam etmesiyle beraber kripto bazlı şirketlerde satışlar izlenirken Tesla hissesindeki değer artışları S&P 500’e destek oldu. Fed Başkanı Powell dün Senato’da yaptığı konuşmasında, gelecek aylarda enflasyonun düştüğüne dair ikna edici kanıtlar arayacaklarını ve devam eden faiz artışlarının uygun olacağını öngördüklerini ifade etti. Powell Bankacılık komitesine yapmış olduğu konuşmada, ABD ekonomisinin kuvvetli olduğu ve enflasyonu eski seviyelere getirebilmek için atik davrandıklarını, ellerindeki araçları sonuna kadar kullanacaklarını, faiz artırım hızının gelecekteki verilere ve ekonomik duruma bağlı olacağını belirtti. Powell ABD Senatosu’nda gerçekleştirdiği sunumda resesyon ihtimalini dışlamadı. Konuşmasının ardından senatörlerin sorularını yanıtlayan Powell ekonomide yumuşak inişi başarmanın “çok zorlu” olacağını belirtirken resesyon ihtimalinin olduğunu ancak bunu istemediklerini söyledi. Küresel pay piyasalarında artan resesyon endişesiyle düşük risk iştahı görülürken yatırımcılar Powell'ın bugün ABD Temsilciler Meclisi’nde sunumuna devam edeceği para politikası raporu ve Fed'in yol haritasına ilişkin sözlü yönlendirmelerini takip edecek. Powell’dan gelen açıklamalarla artan resesyon endişesi ABD tahvillerine alım getirdi. Açıklamalarla getirilerdeki geri çekilme hızlanırken ABD 10 yıllık tahvil getirisi 13 puanlık gerileme ile %3,14, 2 yıllık tahvil getirisi ise 15 puanlık gerileme ile %3,04 seviyesinde günü tamamladı. Günün ilk yarısında 104,947 seviyesine kadar yükselen DXY, açıklamalarıyla 103,88’e kadar geri çekildi. Dolar endeksi bu sabah 104,0 seviyesinde. Dün sabah saatlerinde 1,0469’a kadar çekilen EURUSD paritesi, öğleden sonra pozitif alana geçerek 1,0606’ya kadar tırmandı. Parite bu sabah 1,0570 seviyesinde. Resesyon endişeleri ve Çin’in talebinde zayıflık baz metal piyasasında da fiyatları aşağı çekti. Bakır fiyatları 14 ayın en düşük seviyesini görürken; çinko, alüminyum ve kalayda da fiyatlar geriledi. Benzer şekilde enerji grubunda da satıcılı bir seyir izlenirken petrolde de gerileme sürüyor; WTI petrol bu sabah 104,1 USD, Brent petrol 109,0 USD seviyesinde. VIX endeksi bu sabah geriledi; 28,9 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak pozitif bir seyir var. ABD vadeliler cephesinde ise bugün hafif satıcılı bir görünüm takip ediliyor. Bugün bir çok ülkede Haziran ayı öncü PMI verileri takip edilecek. Ayrıca faiz artırımına ilk başlayan majör merkez bankalarından olan Norveç Merkez Bankası yeni kararını duyuracak. ABD tarafında ise Fed Başkanı Powell’ın bu kez Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ndeki yarı yıllık para politikası sunumu takip edilecek. ECB Başkanı Christine Lagarde ise Avrupa Konseyi toplantısına katılacak.

Gelecek gündemde neler var? Cuma günü Asya piyasaları güne önemli bir veriyle başlayacak; Japonya'nın tüketici enflasyon rakamları açıklanacak. Japonya hükümeti ve BoJ'un öncelikli takip ettiği gıda hariç tüketici fiyatları en son %2,0 seviyesini aşarak %2,1 olarak gerçekleşmişti. BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, enerji fiyatlarında keskin bir düşüş yaşanmadığı sürece Japonya'da çekirdek enflasyonun gelecek 12 ayda büyük olasılıkla %2 civarında kalacağını açıklamıştı. Avrupa'da günün en önemli verisi Almanya Ifo endeksleri olacak. Bir önceki ay 93,0 olan iş ortamı endeksi, 99,5 olan cari durum endeksi ve 86,9 olan beklenti endeksi için Haziran ayı rakamları alınacak.

 

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Marmaris'teki orman yangını
 
Piyasalarda bugün
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Global sıkılaşma etkileri ve resesyon endişeleri
Salı günü yeniden işlem görmeye başlayan ABD finans piyasalarında, risk ...
Piyasa gelişmeleri
Bugün içeride Tüketici Güven Endeksi rakamı açıklanacak. Saat 16:30’da ...
Küresel piyasalarda yüksek volatilite sürüyor
ABD’de ikinci el konut satışları mayısta aylık bazda %3,4 azalışla 5,41mn’a ...
 
Piyasa fiyatlandırmasında risk algısı
Fed'in 75 baz puanlık artış ve enflasyonla mücadelenin öncelikli olduğu ...
Piyasalarda bugün
Dünya gündeminde ABD’de resesyona yönelik yorumlar takip edilmeye devam ...
Asya borsaları yükseldi
Asya borsaları ve ABD endeks vadelileri haftanın ikinci işlem gününde yükseliş eğilimi gösterdi.
 
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. ...
Fed sonrası kıymetliler kırmızıda haftayı kapattı
Piyasalar geçtiğimiz hafta FED toplantısını beklerken oldukça volatilitesi ...
Merkez bankalarının para politikası toplantılarıyla geçen yoğun bir hafta
Borsa İstanbul tarafında; küresel endekslerdeki düşüş eğiliminin korunmasıyla ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Yerel Seçimlerin Ulusal Yansımaları: İmamoğlu'nun Yükselişi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri