Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>YEREL HABERLER
7 Haziran 2022 Salı - 20:27

Ödüllü müze ziyarete açıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından modern müzecilik teknikleri ile restorasyonu gerçekleştirilen Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi’nin açılışı yapıldı.

Ödüllü müze ziyarete açıldı

Tarihi Kentler Birliği tarafından Müze Özendirme Yarışması’nda El Sanatları ve Zanaat Müzeleri kategorisinde ödüle de layık görülen Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi açılışında konuşan Başkan Büyükkılıç, Kayseri’yi müzeler şehri yapma yönünde çalıştıklarını söyledi.

Melikgazi ilçesi Tacettin Veli Mahallesi’nde bulunan Ahi Evran’ın yaşadığı mahallede hizmet verdiği yapı olarak kabul edilen zaviye, dönemin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki zamanında onarımı yapılarak, 2002 yılında Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nce Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi olarak faaliyete geçmişti. 20 yıl sonra ise Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatıyla günümüz müzecilik anlayışına ve teknolojisine uygun olarak müzenin restorasyonu yapıldı, teşhir ve tanzimi yenilendi.

Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi’nin açılış törenine Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Sibel Livdumlu, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, MÜSİAD Kayseri İl Başkanı Ferhat Akmermer, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları ve çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış töreninde konuşan Başkan Büyükkılıç, dayanışmanın en güzel örneklerini sergilediklerini belirterek, “Kayseri bir hayırseverler şehri, açık hava müzesidir. Hemen yanı başımızda Seyyid Burhaneddin Hazretleri başta olmak üzere gönül insanlarının şehridir. Bizim için olmazsa olmazımız olan Ahi Evran elbette yine bizim için önemlidir. Hunat Hatun, Gevher Nesibe Sultan, Mehmet Melikgazi hazretleri gibi bu değerli isimler çoğaltılabilir. Kısacası makarr-ı ulema, makarr-ı evliya diye bilinen veliler ve alimler şehri olan bu güzel şehri hep güzellikleriyle anmak bizim olmazsa olmazımız olacaktır” dedi.

Başkan Büyükkılıç’tan Özhaseki’ye teşekkür

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’ye 2002 yılında yapmış olduğu bu önemli ve anlamlı çalışma için teşekkür ederek, “O günün koşullarında Türkiye’de bu anlamda ikinci bir müze duymadım. Böyle bir müzeyi hayata geçiren, aynı zamanda Ahi ahlakını gündemde tutan, Kayseri esnafının tarzına yakışan bir anlayış içerisinde yapılan bir çalışma olmuştur” diye konuştu.

Müze projesinin Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlediği ve altıncısı gerçekleşen Müze Özendirme Yarışması’nda ‘El Sanatları ve Zanaat Müzeleri’ kategorisinde ödüle layık görüldüğünü hatırlatan Büyükkılıç, bu çalışma ile ilgili hafta sonu Kahramanmaraş’ta yapılacak olan toplantıda ödülü alacaklarını ifade etti.

Ahi Evran Zaviyesi olarak bilinen binada, yeni müzecilik teknikleri ve teknolojiyi göz önüne alarak dijital görselleriyle zenginlik kazandırarak bugünün koşullarına uyarladıklarını vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sayın bakanımıza her zaman şehrimize olan desteklerinden dolayı, sahip çıkma duygusu içerisindeki yaklaşımlarından dolayı, gönül birliği içerisinden hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Ahi Evran’ın gönül insanı olduğunu belirten Büyükkılıç, şu bilgileri verdi:

“Ahi Evran’ın 1171’de Azerbaycan’ın Hoy şehrinde doğduğu ifade edilir. 1190-1202 yılları arasında Horasan ve Maveraünnehir medreselerinde tahsil alıp, dini bilimler, tıp ve felsefe dersleri alanında çalışmalar yapmıştır. 1204 yılında Anadolu’ya gelen Ahi Evran, teşkilatlanmayı esas almış, hanımefendi eşleri Fatma Baciyan Hanım kardeşlerimizi o dönem teşkilatlandırmış, kendisi de esnaf kardeşlerimizle ilgili çalışmalar yapmıştır. Birisi demiş ki, ‘eline, beline, diline sahip olacaksın’, bir diğeri demiş ki ‘aşına, eşine, işine, sahip olacaksın’. Bu ilkeler hepimizin olmazsa olmazıdır. Bunların yanında debbağlar birliğini kurmuş, en güzel güçlü teşkilatı oluşturmuştur. Kendine özgü kuralları, kendine özgü nizamı vardır. Kayseri ahiliğin önemli merkezi ve beşiğidir. Ahi ahlakı ile ahlaklanmış esnaf kardeşlerimize helalinden bol rızık dilerken, onların hayırseverlikle ön plana çıkıyor olması da bizim için gurur kaynağı olmuştur.”

12 farklı alanda, yaklaşık 300 eser

Başkan Büyükkılıç, yeni müzecilik teknikleri ile yeni yüzüne kavuşan müzede, bakırcılık, kalaycılık, demircilik, bıçakçılık, marangozluk, dericilik, eyercilik, berberlik, terzilik, urgancılık, halıcılık ve ayakkabıcılık olmak üzere 12 farklı alanda, yaklaşık 300 eserlerle buradaki çalışmaların sergilendiğini söyledi.

Kayseri’nin açık hava müzesi olan zenginliğiyle gastronomi, tarihi, kültürel çalışmalar ile şehri ön plana çıkardıklarını belirten Büyükkılıç, Kayseri’de Erciyes’te kayak turizminden, Koramaz Vadisi’ne ve İncesu’da bulunan mozaiklere kadar görülmeye değer önemli eserler olduğunu anlattı.

“Kayseri’yi müzeler şehri yapma yolunda çalışıyoruz”

Büyükkılıç, Kayseri’yi müzeler şehri yapma yönünde çalışmalar sürdürdüklerini ifade ederek, “7,5 milyon yıllık fosillerin sergileneceği Paleontoloji ve Fosil Müzesi’ni oluşturmaya çalışırken, Kent Müzesi, Veli Altınkaya Basın Müzesi, Mimar Sinan Müzesi ve Kültepe Tablet Müzesi gibi birbirinden önemli çalışmalar yaptığımızı hatırlatmak istiyorum” dedi.

Başkan Büyükkılıç, Cumhuriyet Meydanı’nda gerdanlık gibi duran tarihi Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi’nde Özhaseki’nin tavsiyeleri doğrultusunda özellikle hafta sonları etkinlikten etkinliğe koşulduğunu söyledi.

Büyükkılıç liderliğinde Kayseri için hizmet

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de Kayseri’de belediyelerin Büyükkılıç’ın liderliğinde çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyükşehir Belediyemizin yenileyerek yeniden hizmete sunmuş olduğu bu müzemizin Kayseri’mize, kültür dünyamıza hizmetler etmesini, nice nice misafirlerimize güzel ev sahipliği yapmasını da Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Görünüş itibariyle küçük gibi gözükebilir ama anlamı, taşımış olduğu değer çok büyük olsa gerek. Buna emek veren değerli belediye başkanımızı tebrik ediyorum. Belediye başkanlarımızın hepsini tebrik ediyorum. Bu kadar bereketli belediye çalışmalarının olduğu bir ortamı bulmak da kolay değil. Her gün ya bir açılış ya bir temel atma, ya bir başka etkinlik. Belediyelerimizin her biri birbirinden gayretli şekilde, özellikle de Kayseri’de Memduh ağabeyinin liderliğinde, önderliğinde bu çalışmalara devam ediyorlar. Allah emeklerini zayi etmesin.”

“Mucizeler şehri Kayseri”

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise açılıştan açılışa koştuğunu belirterek, “Belediyelerimizin yaptığı açılışlarda hemşehrilerimizle kaynaşma fırsatı buluyorum. Bundan dolayı da çok mutluyum. Özellikle Kayseri’ye ilk geldiğimde bu şehir için kendi içimde şöyle bir his uyanmıştı; mucizeler şehri Kayseri demiştim. Mucizeler şehri derken ki kastım, bozkırın ortasında bambaşka bir medeniyet inşa edilmiş ve son yıllarda da bu medeniyet kendisini inanılmaz derecede üst seviyelere taşımış. Hep beraber, bir seferberlik şeklinde bu güzellikleri tüm dünyaya göstermemizin vakti geldiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan ise Kayseri’nin esnaf ve ticaret şehri olduğunu söyleyerek, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır da Ahi Evran’ın Kayseri’de kaldığı süre içerisinde zaviyesinin onarımının Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırıldığını, Başkan Büyükkılıç’ın müzeyi baştan sona yenilediğini ve yeniden hizmete açtığını söyledi.

Törende, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, Özhaseki’ye, Vali Çiçek’e ve Başkan Büyükkılıç’a desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde müzenin açılışı gerçekleştirilirken, daha sonra protokol müzeyi ilgiyle gezdi.

Hibya Haber Ajansı

 
Çin: "Uluslararası toplum ABD-İngiltere-Avustralya nükleer denizaltı işbirliğinden kaygılı"
 
ECB: Enflasyon, daha yüksek gaz fiyatları ve para politikası dengesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bursa, yangına karşı daha güvenli
Bursa Büyükşehir Belediyesi halkın can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren ...
Başkan Büyükkılıç çevre düzenleme çalışmalarını inceledi
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 6 milyon 400 ...
Şanlıurfa'da trafik kazası: 8 yaralı
Şanlıurfa'da 4 aracın karıştığı trafik kazasında 3'ü çocuk 8 kişi yaralandı.
 
“Tarlada Sıfır Atık” projesiyle kadın çiftçilere destek
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi doğa dostu, sürdürülebilir tarım için ...
Üniversite adayları için en ciddi prova
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, üniversite adaylarının YKS başarılarını ...
Konya’da Dünya Bisiklet Günü dolu dolu geçti
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Bisiklet Günü’nde Konya’daki ...
 
Akdeniz'de 4.1 şiddetinde deprem
Akdeniz'de 4.1 şiddetinde deprem oldu.
Muğla'da deprem
Muğla'da 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Diyarbakır'da trafik kazası
Diyarbakır Silvan yolunda aşırı hız yapan otomobil kontrolünü kaybederek iş makinasına çarptı.
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Yerel Seçimlerin Ulusal Yansımaları: İmamoğlu'nun Yükselişi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri