Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>TEKNOLOJİ
17 Temmuz 2020 Cuma - 21:40

“Sosyal medya” bu kez araştırma gündemi oldu

“Sosyal medya linci ve algısı” araştırma konusu oldu. Araştırmadaki “Sosyal ağlarda sahte hesaplar açılmasını engelleyen bir düzenleme hayata geçirilmeli mi?” sorusuna vatandaşın yüzde 91'i "evet" yanıtını verdi.

“Sosyal medya” bu kez araştırma gündemi oldu

- Vatandaş sosyal medya düzenlemesi istiyor!

- 100 kişiden 91'i ‘sahte hesap açmak engellensin' diyor

 

“Sosyal medya linci ve algısı” araştırma konusu oldu. Araştırmadaki Sosyal ağlarda sahte hesaplar açılmasını engelleyen bir düzenleme hayata geçirilmeli mi?” sorusuna vatandaşın yüzde 91'i "evet" yanıtını verdi. Anket sonuçlarına göre çoğunluk da Türkiye’de sosyal medya düzenlemesine ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

Son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden “sosyal medya linci” konusu, araştırma şirketi Areda Survey’i harekete geçirdi. Areda Survey, sosyal medyada şiddete ve lince maruz kalanlar üzerinden oluşturulan gündemde, sosyal medyayı aktif kullananlara yönelik halkın nabzını yokladı. Kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilen “Sosyal Medya Düzenlemesi Algı Araştırması” konulu araştırmaya, Türkiye’yi temsil eden 3 bin 98 kişi katıldı. 11-12 Temmuz 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmada yöneltilen sorularla vatandaşın sosyal medya algısı ölçüldü.

 

Yapılan araştırmada katılımcıların çoğunluğu sosyal medyayı en çok gündemi takip etmek için kullandığını belirtirken, aynı zamanda “Aile müessesesine zarar veren bir tehdit” olarak gördüklerini de söyledi.Halkın yüzde 75,4’ü ise Türkiye’de yalan, iftira, hakaret, özel hayatın dokunulmazlığı, kişisel verilerinin korunmasına yönelik bir sosyal medya düzenlemesine ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

 

Herkesin merak ettiği konu olan sosyal medya düzenlemesine ve algısına yönelik işte o araştırmadan önemli başlıklar:

 

Sosyal medya denilince ‘iletişim’ akla geliyor

Yapılan araştırmada “Sosyal medya denildiğinde aklınıza ilk olarak ne geliyor?” sorusuna katılımcıların yüzde 29,4’ü “İletişim” yanıtını verdi. Yüzde 27,7’lik kesim ise sosyal medya denilince aklına ilk “anlık erişim” geldiğini söyledi. Katılımcıların yüzde 16,8’i “özgürlük” derken, yüzde 12’si “paylaşım”, yüzde 8,3’ü “taciz/hakaret veya linç”, yüzde 3,2’si “eğlence”, yüzde 2,5 ise “diğer” seçeneklerini işaretledi.

 

En çok gündemi takip etmek için kullanılıyor

Araştırmadaki diğer soru ise “Sosyal medyayı en çok hangi amaçla kullanıyorsunuz?” şeklindeydi. Katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 82,2) sosyal medyayı “gündemi takip etmek” için kullandığını söyledi. Yüzde 9,2’lik kesim “paylaşımlarda bulunmak (fotoğraf, video vs. yüklemek)” yanıtını verirken, katılımcıların yüzde 4’ü “arkadaşlarımı takip etmek” için, yüzde 0,9’u “yeni arkadaşlar bulmak” için kullandığını söyledi.

 

Aileye zarar veren tehdit olarak görülüyor

“Sosyal medyayı nasıl bir tehdit olarak görüyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 26,4’ü sosyal medyayı “aile müessesesine zarar veren” bir tehdit olarak gördüklerini söyledi. Yüzde 23,1’i “nefret söylemi barındıran”, yüzde 22,5’i “gençlere zarar veren”, yüzde 15,2’si “milli güvenliği tehlikeye atan”, yüzde 5’i ise “çocuk istismarına yol açan” tehdit seçeneklerini işaretledi. Son olarak “sosyal ağlarda Türkiye'ye yönelik siyasi, askeri ve istihbari operasyonların yapıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna ise yüzde 64,6’lık kesim “evet”, kalanlar ise “hayır” yanıtını verdi.

 

Çoğunluk sosyal medya düzenlemesinden haberdar

Ankete katılanların yüzde 69,5’lik kesimi, sosyal medya düzenlemesinden haberdar olduğunu belirtirken, yüzde 13’ü ise bu düzenlemeyle ilgili bilgi sahibi olmadığını ifade etti. “Türkiye'de sosyal ağlara temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmeli mi?” sorusuna vatandaşın yüzde 70,5’i “evet, getirilmeli” dedi. Sosyal medyada yer alan zararlı içeriklerin 24 saat içerisinde ortadan kaldırılması, aksi takdirde para cezası verilmesi uygulamasına geçilmesi ile ilgili soruya da yüzde 70,7’lik oranda “evet” yanıtı geldi.

 

“Bir saati geçmeden kaldırılmalı”

“Irk, din, cinsiyet veya engellilik konularında nefret söylemi barındıran içeriklerin 24 saat içerisinde, çocuk istismarı ve terör propagandası barındıran içeriklerin ise bir saat içerisinde yayından kaldırılması ve benzeri uygulamalara geçilmeli mi?” sorusuna yüzde 90,2 oranda “evet” cevabı geldi. “Sosyal ağlarda sahte hesaplar açılmasını engelleyen bir düzenleme hayata geçirilmeli mi?” sorusuna yüzde 91,1 oranda “evet” karşılığı verildi. Katılımcıların yüzde 8,9’u ise “hayır” yanıtını verdi.

 

“Veriler Türkiye’de kalmalı” diyenler çoğunlukta

“Sosyal medya şirketlerinin Türk vatandaşlarıyla ilgili verilerin bulunduğu sunucuları Türkiye’de tutmaları zorunlu hale getirilmeli mi?” sorusuna ise yüzde 78,3 oranda evet yanıtı verilirken, yüzde 21,7’lik kesim de “zorunlu olmasın” dedi. Araştırmada halkın yüzde 75,3’ü sosyal medyanın yalan, iftira, hakaret özel hayatın dokunulmazlığı, kişisel verilerinin ifşasına yol açtığını düşündüğünü açıkladı. Yüzde 79,3’lük kesim, sosyal medyada kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik engelleme getirilmeli şeklinde yanıt verdi. Halkın yüzde 75,4’ü ise Türkiye’de yalan, iftira, hakaret, özel hayatın dokunulmazlığı, kişisel verilerinin korunmasına yönelik bir sosyal medya düzenlemesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

 

AREDA SURVEY HAKKINDA

2010 yılından beri faaliyet gösteren Araştırma Eğitim Danışmanlık Şirketi AREDA Survey, tüm kurumlara (kamu, siyasi, STK, uluslararası vb.) sosyal, siyasal ve piyasa araştırmaları; iletişim ve kişisel gelişim, insan kaynakları yönetimi geliştirme, hizmet geliştirme, yönetim geliştirme, satış becerileri geliştirme ve perakende sektörüne özel eğitim hizmetleri sunmaktadır. Kantitatif ve kalitatif araştırma metotları ile sizler için doğru veriyi, doğru zamanda temin ediyoruz. Sadece araştırma ile kalmayıp stratejik çözüm önerileri geliştirerek işinizi kolaylaştırıyoruz. Ayrıca sunmuş olduğumuz eğitim hizmetleri ile ihtiyacınıza yönelik verimli eğitimler planlıyoruz.


Hibya Haber Ajansı

 
2 terörist etkisiz hale getirildi
 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 458'e ulaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Twitter’ın yeni özellikleri büyük ilgi görüyor
Twitter, birbiri ardına açıklanan yeni özellikler ve deneyimlerle kullanıcılar ...
Telefonunuzda bu uygulamalar varsa hemen silin
Google, Facebook giriş bilgilerini çalan 25 kötü amaçlı uygulamayı Google Play’den kaldırdı.
Hastanelere yönelik siber saldırılar %60 arttı
Siber saldırganlar, popüler gündemden yararlandıkları için koronavirüs ...
 
YKS 2020 koronavirüs travmasına karşı velilere öneriler
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs 2020 Yükseköğretim Kurumları ...
Siber saldırganlar e-postaları hedef alıyor
FortiGuard Labs tehdit araştırma ekipleri, siber saldırganların korona ...
160 milyondan fazla kullanıcının kayıtları karanlık ağda satışa sunuldu
Siber güvenlik kuruluşu ESET’in ulaştığı bilgilere göre, yaklaşık bir ...
 
2020'nin 2. yarısında öne çıkacak 3 siber güvenlik başlığı
2020 yılının ilk yarısı bitmeye yakınken şirketlerin en büyük mücadelesi siber güvenlik oluyor.
E-ticarette evde dene hizmeti
Evlilik hazırlıkları yapan kişiler tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ...
Milli Muharip Uçak TFX ile Akıncı TİHA ortak görev yapacak
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Milli Muharip Uçak'ın (MMU) ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Yerel Seçimlerin Ulusal Yansımaları: İmamoğlu'nun Yükselişi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri