TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesiyle, 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi süreci 28 Mayıs’ta başlayacak. Meclis başkanlık seçimleri bir yasama döneminde iki kez yapılmakta. İlk başkanın görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilen başkanın süresi ise o dönemin sonuna kadar devam ediyor.
Bu çerçevede, Kurtulmuş’un görev süresi 7 Haziran’da sona ereceği için, başkanlık seçimi 28 Mayıs’ta başlayacak. Adaylar, 28 Mayıs’tan itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlığı’na bildirilecek ve ardından Genel Kurul 5 gün içinde toplanarak gizli oyla seçim yapacak.
Kurban Bayramı tatili nedeniyle TBMM Başkanı seçiminin 3 veya 4 Haziran’da yapılması planlanıyor. Başkanlık seçiminin birinci ve ikinci turlarında üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy aranacak. Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy yeterli olacak. Eğer üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan aday TBMM Başkanı seçilecek.
Bugüne kadar TBMM Başkanlığı görevini 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş’un yerine başka bir başkan seçilirse, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.
İlk TBMM Başkanı ve Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra en uzun süre görevde kalan isim, 11 yıl görev yapan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. Renda, 1935’te ilk kez başkan seçildi ve 1946’ya kadar tekrar seçilerek görev yaptı. En kısa süre görev yapan başkan ise 2 ay 1 hafta görevde kalan İsmet Sezgin oldu.
İstanbul, en fazla TBMM Başkanı çıkaran il olarak öne çıktı. İstanbul seçim çevresinden seçilen Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı görevini üstlendi.