Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Öğretmenler, yaz dönemi mesleki çalışma programına istedikleri illerde katılabilecek
Öğretmenler, yaz dönemi mesleki çalışma programına istedikleri illerde katılabilecek
19 Mayıs’ta ilk kez 81 ilde ‘Gençlik Ve Spor Festivalleri’ düzenlenecek
19 Mayıs’ta ilk kez 81 ilde ‘Gençlik Ve Spor Festivalleri’ düzenlenecek
Bakan Göktaş: Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık
Bakan Göktaş: Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Sibergöz-39 operasyonlarında 74 şüpheli yakalandı
Sibergöz-39 operasyonlarında 74 şüpheli yakalandı
HABERLER>GÜNDEM
30 Nisan 2023 Pazar - 11:18

Tarım alanında eğitim verilen okul sayısı 72’den 144’e ulaştı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tarım alanında eğitim verilen okul sayısının 2020 yılına göre yüzde 100 artışla 72’den 144’e ulaştığını kaydetti.

Tarım alanında eğitim verilen okul sayısı 72’den 144’e ulaştı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre,  tarım liselerinin yeniden yapılandırılarak Türkiye’nin tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak için çalışmalar yoğunlaştırılarak sürdürülüyor.  

Milli Eğitim Bakanı Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Gıda tedarik zincirinde küresel ölçekte yaşanan sorunlar, tarım ve hayvancılık alanını çok daha önemli bir sektör olarak ön plana çıkardı. Biz de Bakanlık olarak tarım liselerini yeniden yapılandırarak tarım alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve ülkemizin bir tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak amacıyla özgün projeler hayata geçirdik. Bu kapsamda 2020’de tarım alanında eğitim verilen okullarımızın sayısı 72 iken 2023 yılında bu sayıyı 144’e çıkardık. Yüzde 100 lük bir artış söz konusu oldu.  Bununla birlikte 3 yeni okul açılışı için de çalışmalarımız devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 Türkiye’nin tarımsal üretim ve hayvan yetiştiriciliği potansiyelinin daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla sayılarını artırdıkları tarım liselerine yoğun ilgi gösterildiğini ifade eden Özer, “2020-2021 eğitim öğretim yılında 9’uncu sınıfa 633 öğrenci yerleşirken 2022-2023 eğitim öğretim yılında bu okulları tercih eden öğrenci sayısı 2 bin 614’e ulaşmıştı. Yine 2015-2016 eğitim öğretim yılında toplam 3 bin 630 öğrenci tarım alanının çeşitli dallarında eğitim alırken; mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bünyesinde açılan yeni tarım alanları ve tematik tarım mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile beraber 2022-2023 eğitim öğretim yılında bu sayı 10 bin 354 e yükseldi.” dedi.

Altı yeni tematik tarım lisesi açıldı, iki tane daha açılacak

Özer, 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almak üzere 5 ilde 5 tematik tarım mesleki ve teknik Anadolu Lisesi açıldığını belirterek “Tokat’ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Adıyaman’da Ziraat Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Artvin’de Ardanuç Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Yusufeli Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ordu’da Yeşil Fatsa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa’nın Gemlik ilçesinde de Zeytincilik temalı olmak üzere altı tematik tarım lisesi açıldı.

Bu okullardan üniversite ve Bakanlık işbirliğinde açılan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesindeki tarım alanında öğrencilerimize İngilizce hazırlık eğitimi de verilerek, üniversite kampüsündeki laboratuvarlarda Ar-Ge faaliyetleri yapmaları sağlanacak.

2023-2024 eğitim öğretim yılında eğitime başlayacak yeni okullarımızla beraber tarım alanında eğitim öğretim gören öğrenci sayısı daha da artacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özer, bunların yanı sıra Denizli’nin Baklan ilçesinde Tarım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ardahan’ın Göle ilçesinde Göle Tarım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve olmak üzere 2 yeni okulun açılış çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Tarım alanında dünyada en iyi üniversite olarak kabul edilen Wageningen Üniversitesi ile yenilikçi tarım uygulamaların yapıldığı ve sektör ile eğitim kurumlarının bir arada yer aldığı 'World Horti Center'ı yerinde incelemek üzere ekim ayında Hollanda'ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Bakan Özer, Antalya’nın Aksu ilçesinde Hollanda modeli tarım ve hayvancılık çalışmalarını Türkiye’de uygulamak, mesleki eğitimde tarım ve hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanlarında niteliği artırmak ve iş gücü piyasası ile mesleki eğitim arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini sağlamak amacıyla Antalya’da ‘Tarım Eğitim Kampüsü’;  temalı yeni okulun açılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bakan Özer, Hollanda Modelinin Türkiye’de uygulanabilmesi için tarım alanı öğretmenlerinin bir kısmının özel alan yeterliliklerinin geliştirilmesine yönelik Erasmus Akreditasyon iş başı gözlem projesi kapsamında Hollanda’ya gönderildiğini belirtti.

 Mevcut tarım alanı olan okullarda 30 dönüm ile 800 dönüm arasında değişen tarıma elverişli araziler bulunduğuna vurgu yapan Bakan Özer, “Toplamda 4 milyon metrekare araziye sahip olan okullarımız bu arazilerde halen çavdar, çeltik, patates, buğday, arpa gibi tahıl ürünleri ekiminin yanı sıra bahçe ve süs bitkileri, seracılık, meyce yetiştiriciliği, hayvan yetiştiriciliği, toprak analizleri, tohum çalışmaları gibi birçok faaliyet gerçekleştiriliyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan Özer, son zamanlarda dünyada gelişen tahıl ve buğday krizinden dolayı mesleki eğitim kurumlarının un ihtiyacını karşılamak üzere geçtiğimiz yıl 575 dönüm arazide buğday ekildiğine belirterek, bu yıl ise 2 bin 580 dönüm arazi için buğday ekimi yapıldığını söyledi.

Tarım liselerinin üretim geliri 3 milyonu aştı

Tarım alanı bulunan okulların üretim kapasitesine de değinen Özer, “2017 üretim gelirimiz 1 milyon 329 bin lira iken 2022 sonu itibarıyla bu miktar 7 milyon 926 bin liraya çıktı. Okullarımızda hayvan yetiştiriciliği alanında geçmiş yıllarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yok denecek kadar az iken günümüzde özellikle 200 büyükbaş, 250 küçükbaş ve 6 bin kümes hayvanları yetiştiriciliği yapılıyor. Bu sayının her geçen gün arttırılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra hayvan yetiştiriciliği alanı bulunan tarım okullarımızda ülkemizin farklı coğrafyalarında ön plana çıkan ipek böceği yetiştiriciliği ve arıcılık gibi uygulamalar devam ediyor.” dedi.

 AR-GE ve sınai mülkiyet alanında da paradigma değişimi

Mesleki ve teknik eğitimde yaşanan bir diğer paradigma değişiminin AR-GE ve sınai mülkiyet alanında yaşandığını kaydeden Özer, “AR-GE kültürünü benimsemiş nitelikli nesillerin yetiştirilmesi Bakanlığımızın en önemli hedefleri arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

 Bakan Özer, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli AR-GE ve inovasyon alanlarında öğretmen ve öğrencilerin yeni ürünler tasarlaması ve tasarladıkları bu ürünlerin fikri mülkiyet haklarını alarak ekonomik bir değere dönüştürmesi amacıyla 27 ilde mesleki ve teknik eğitim veren okulların bünyesinde 58 AR-GE merkezi kurulduğunu anımsatarak, “ Her bir AR-GE merkezi için çalışma alanı belirlendi. AR-GE merkezlerinde 12 alanda 341 proje geliştirilmiş 109 ürün üretilmiş, 232 ürünün üretim süreci devam etmektedir. Bu merkezlerden 5’i tarım sektörüne yönelik eğitim veren okullarımız. Ayrıca tarım alanı bulunan okullarımız kendi bölgelerinde sivil toplum kuruluşları ve ilgili sektörle iş birliği protokolleri imzalıyor. Bu işbirliği ile öğrencilerimize burs, eğitim ve staj imkânları sunuluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yaralarınızı bir an önce sarmak için çalışıyoruz"
 
Adana'da 4.0 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yaralarınızı bir an önce sarmak için çalışıyoruz"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir'de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de vatandaşlara seslendi.
Bakan Akar ve Genelkurmay Başkanı Güler, Anıtkabir'i ziyaret etti
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Org. ...
 
TCG Nusret, Marmara ve Karadeniz limanlarında ziyarete açılacak
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), TCG Nusret müze gemisinin 30 Nisan-20 Haziran ...
Bakan Kurum: "319 bin konutun anahtarını 365. günde teslim edeceğiz!"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Twitter hesabından ...
Aydemir: ‘Cumhurbaşkanımıza minnettarız’
TÜRKPA 12. Genel Kurulu tamamlandı. KKTC’nin gözlemci üye statüsünün onaylandığı ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "14 Mayıs’ta yine bir destan yazmanızı bekliyorum"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ...
Kahramanmaraş'ta 4.6 büyüklüğünde deprem
Kahramanmaraş'ta 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
İhtiyaç sahiplerine kömür yardımı yapılması Resmi Gazete'de yayımlandı
İhtiyaç sahibi hanelere ısınma amaçlı kömür yardımı yapılmasına ilişkin ...
 
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İl Başkanları toplanıyorken Anket ve Kanaat Önderleri Hilelerini de Anlatsınlar
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri