Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
3 Eylül 2021 Cuma - 11:36

Yurtiçinde enflasyon ve ABD’de istihdam dataları ön planda

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi Perşembe günü yüzde 0,34 değer kazanarak günü 1.479,12 puandan tamamladı.

Yurtiçinde enflasyon ve ABD’de istihdam dataları ön planda

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi Perşembe günü yüzde 0,34 değer kazanarak günü 1.479,12 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 11,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,48 ve holding endeksi yüzde 0,94 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,49 ile spor, en çok kaybettiren ise yüzde 1,83 ile inşaat olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın dördüncü işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,1, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,07 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,2 değer kazandı. ABD borsaları haftanın dördüncü işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,37, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,14 değer kazandı. Bugün, yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise ABD'de tarım dışı istihdam, Avro Bölgesi'nde perakende satışlar, dünya genelinde açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek. Özellikle, hem yurt içinde hem de yurt dışında açıklanacak veriler sonrasında kısa vadede finansal enstrüman fiyatlamalarında oynaklık artış gösterebilir. Yeni işlem gününde, Sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak karışık seyrin devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi Perşembe günü günü yüzde 0,34 değer kazanarak günü 1.479,12 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 11,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne hafif alıcılı bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısının ardından yaptığı değerlendirmede, “okulların ilk açılan ve son kapanan yerler olması gerektiğini belirtti”. Bakan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısında Avrupa ülkelerinde Türkiye'den fazla aşı yapan Almanya dışında ülke olmadığını ifade etti.

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere sanayi tarifesinde yüzde 15, doğal gaz santrallerine uygulayacağı tarifede ise yüzde 15 artış yaptığını açıkladı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2021 Ağustos ayında %5,0 azalırken, otomobil pazarı %0,9 arttı ve hafif ticari araç pazarı %20,2 oranında azaldı. Ağustos ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2020 yılı Ağustos ayına göre yüzde 5 azalarak 58 bin 454 adet oldu. 2021 yılı Ağustos ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9 artarak 44.756 adet olurken, hafif ticari araç pazarı %20,2 azalarak 13.698 adet oldu.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla İhracat, % 51,83 artarak 18 milyar 912 milyon dolar ve İthalat, % 23,78 artarak 23 milyar 218 milyon dolar oldu. Dış Ticaret Dengesi % 31,66 düşüş ile 4,306 milyar dolar açık verdi.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, işsizlik maaşı başvuruları 28 Ağustos’ta sona eren haftada 14 bin düşerek 340 bine geriledi. Açıklanan veri 2020 yılının Mart ayından beri görülen en düşük seviye olarak kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ağustos ayı verilerini açıkladı. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos'ta aylık bazda yüzde 3,1 yükselirken, yıllık bazda yüzde 32,9 arttı. FAO Tahıl Fiyat Endeksi Ağustos'ta aylık bazda yüzde 3,4 artarken, yıllık bazda yüzde 31,1 yükseldi.

ABD Senatosu'nda Demokrat Senatör Joe Manchin, Başkan Joe Biden'ın 3,5 trilyon paketinin Amerika’nın karşılayabileceği ve harcamaya ihtiyaç duyacağı bir boyuta daraltılması gerektiğini söyledi.

ABD'de dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında yüzde 0,1 geriledi.

Şirket Notları:

BORSA İSTANBUL A.Ş.: YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. (Şirket) paylarının halka arzı tamamlanmış olup, Şirketin sermayesini temsil eden 24.000.000 TL nominal değerli payları Kotasyon Yönergesi'nin 8'inci maddesi çerçevesinde kota alınmıştır. Halka arz edilen 5.000.000 TL nominal değerli paylar 03/09/2021 tarihinden itibaren Ana Pazar'da 20 TL/pay baz fiyat, YEOTK.E kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacaktır. İlgili sırada maksimum emir değeri 1.000.000 TL olarak belirlenmiştir.

PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş. (PETKM): Şirketi 14 Ağustos 2015 tarihli özel durum açıklamasında belirtildiği üzere; Goldman Sachs International ("Goldman Sachs") ve JP Morgan Securities Plc birlikte; Goldman Sachs'ın 1,3 milyar ABD doları karşılığında, State Oil Company of the Azerbaijan Republic'in (Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi, "SOCAR") bağlı ortaklığı ve hakim ortağı SOCAR Turkey Enerji A.Ş.'nin ("STEAŞ") artırım sonrası toplam sermayesinin %13'üne karşılık gelecek şekilde 890,574,713 adet yeni çıkarılacak hisseyi almasına ve eş zamanlı olarak STEAŞ ve SOCAR'ın bağlı ortaklığı Sermaye Investments Limited'in ("SIL") her biri ile 6 yıl süreli satma opsiyonu anlaşması imzalanmasına yönelik bir işlem yapılmıştı. Hakim ortağı Şirkete ulaşan bilgiye göre, STEAŞ'ın yukarıda sözü edilen işleme konu olan sermayesinin yaklaşık %13'ünü temsil eden 890,574,713 adet hissesinin SIL tarafından satın alınması işlemi tamamlanmış olup, SOCAR'ın STEAŞ'ta sahip olduğu doğrudan ve dolaylı hissedarlık oranı %87'den %100'e yükselmiştir.

BİLİCİ YATIRIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (BLCYT): Şirketin %21,14 oranında iştirak olduğu Biteks İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Fabrika binası üzerine yapılmakta olan Güneş Enerjisinden elektrik üretimi (GES) projesinin 1. Fazının inşası tamamlanmış olup, deneme üretimlerine başlamıştır. Projenin TEDAŞ tarafından Geçici Kabul yapılması ile birlikte proje tam kapasite ile elektrik üretimi yapmaya başlayacaktır.1.etap tesisin kurulu gücü 2.600 kw saat olup , yıllık 4.700.000 kw saat elektrik üretmesi öngürülmektedir. Projenin 2.etabı'nın ise çağrı mektubu alınmış olup, teşvik belgesi alınması ve diğer yasal süreçleri devam etmektedir. Projenin 2. Etabının Ekim / 2021 sonu bitirilerek Kasım ayı içerinde işletmeye alınması planlanmaktadır. Biteks firmasına yapılan GES projesi'nin İki etabının tamamlanmasıyla toplam kurulu gücümüz 3.600 kw saat, yıllık elektrik üretimi ise 6.500.000 kw saat olacaktır. Bu Proje ile Yıllık Elektrik maliyeti de %25 lik bir tasarruf sağlanacak ve dönem Net karlılığa etkisi %5 ile %7 arasında olacaktır.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ A.Ş. (AYDEM): Şirket Aydın ili, Söke ilçesinde yer alan ve hâlihazırda devrede olan 49,5 MWm/45 MWe kurulu gücündeki Söke RES tesise ilave 44,9997 MWm kurulu gücünde yardımcı kaynak güneş enerji santrali (Hibrit GES) kurulmasına ilişkin başvuru Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygun bulunmuş olup, uygun bulmaya ilişkin 26.08.2021 tarih ve 10374-12 sayılı EPDK Kurul Kararı 01.09.2021 tarihinde tebliğ edilmiştir. İlgili Kurul Kararı'nda tanımlanmış olan teminat mektubu yükümlülüğünün yerine getirilmesi ve ÇED Yönetmeliği uyarınca gerekli kararın alınması ile Söke RES tesis üretim lisansı toplam kurulu gücü 94,4997 MWm/ 45 MWe olarak tadil edilecektir. Söz konusu izin süreçlerinin 2021 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmekte ve takiben 2022 yılı içerisinde tesisin inşa faaliyetlerine başlanması planlanmaktadır. Üretim lisansının tadil işlemlerinin ve alınacak olan diğer izinlerin tamamlanması ile 44,9997 MWm kurulu gücündeki yardımcı kaynak güneş enerji santrali yatırımı tamamlanarak yine 2022 yılı içerisinde devreye alınması planlanmaktadır. Tek bir üretim tesisinde birden fazla kaynaktan elektrik enerjisi üretilebilmesine imkân sağlayan hibrit santraller, elektrik kurulu gücü sınırları içerisinde daha fazla elektrik üretilmesine imkân vermektedir. Hibrit santraller sayesinde rüzgâr hızının yetersiz olduğu anlarda güneş enerjisinden, güneş ışığının yetersiz olduğu saatlerde de rüzgâr enerjisinden üretim gerçekleştirilerek mevsim koşullarının elektrik üretimine etkisi asgari seviyeye indirilebilecek ve santralin çalışma süresi artırılabilecektir. Üretim verimliliğine ek olarak, Söke RES içerisinde yapılması planlanan Hibrit GES yatırımının öne çıkan avantajları, yatırım ve operasyonel maliyetlerinin daha düşük olması ve ana kaynak olan rüzgâr üretimi YEKDEM kapsamında olduğu için, yardımcı kaynak olan güneşten üretilecek elektrik enerjisinin de YEKDEM kapsamında değerlendirilecek olmasıdır.

BERA HOLDİNG A.Ş. (BERA): Şirket tarafından 09.12.2019 tarihinde yapılan KAP açıklamasında 7194 sayılı Kanunun 41. maddesiyle 3332 sayılı Kanuna eklenen geçici 4.madde hükmü ile, Borsa İstanbul'da İşlem gören ve içinde Holdingin de bulunduğu bazı ortaklıkların, ortaklık ilişkisine müteallik ihtilafların çözümünü kapsayan yasal düzenlemenin de yer aldığı belirtilerek, bu Kanun kapsamında Şirket taraf olduğu bir kısım ortaklık davalarının da "hüküm kurulmaksızın" sona ermesinin beklendiği ve bu davaların sona ermesi ile birlikte, Şirkete yatırılan ve yargı mercilerinde bekleyen yaklaşık 155 milyon Türk Lirası düzeyindeki nakit paradan 15 milyon TL düzeyinde yargılama giderleri ile maktu vekalet ücretleri kapsamında bir nakit çıkışı sonrasında Holdinge 140 milyon TL düzeyinde nakit girişinin olacağının hesaplandığı ifade edilmiştir.31.08.2021 tarihi itibariyle yukarıda yapılan açıklama kapsamında yargı mercileri tarafından verilen kararlar çerçevesinde bu güne kadar 145.848.559.-TL nakit girişi, 18.061.206.-TL yargılama ve vekalet ücretleri ödenerek nakit çıkışı olmuş, net olarak toplam 127.787.353.-TL nakit girişi sağlanmıştır.

MİGROS TİCARET A.Ş. (MGROS): Şirket, 9 adet Migros, 8 adet Migros Jet, 1 adet 5M ve 8 adet Macrocenter formatında toplam 26 satış mağazası Ağustos ayı içerisinde ekte belirtilen tarihlerde hizmete açılmıştır.31 Ağustos 2021 itibariyle Şirketin yurtiçinde toplam mağaza sayısı 2.470'tir.

İŞBİR HOLDİNG A.Ş. (ISBIR): Bağlı ortaklığı İŞBİR SÜNGER SANAYİ A.Ş. ile SPRİNG AİR İNTERNATİONAL LLC. arasında Spring Air ürünlerinin üretim ve satış hakkına ilişkin lisans sözleşmesi imzalanmıştır. İşbu sözleşme kapsamında İŞBİR SÜNGER SANAYİ A.Ş., Spring Air markalı yatak ve uyku ürünlerinin Türkiye, Macaristan ve Bulgaristan'daki üretim, satış ve pazarlama haklarına sahip olmuştur. Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Spring Air International LLC, sahip olduğu 8 fabrika ve 35 uluslararası lisans ile ABD'nin en büyük yatak üreticilerinden olup, Dünya çapında 43 ülkede yatak ve uyku ürünleri sektöründe faaliyet göstermektedir.

METRO TİCARİ VE MALİ YATIRIMLAR HOLDİNG A.Ş. (METRO): Yönetim Kurulu'nun 02.09.2021 tarihli kararı ile; şirkete ait Mersin İli Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi 301 Ada 818 Parsel Tapuda Tarla Mahalinde Arsa Nitelikli Taşınmaz Mersin Özer Ambalaj San.ve Tic.Ltd.Şti'ne satılmış olup satış işlemi 02.09.2021 tarihinde tamamlanmıştır.

ADESE GAYRİMENKUL YATIRIM A.Ş. (ADESE): Sermayesinde, beheri 1,00-(Bir) TL değerinde 200.000 Adet C Grubu ve 1.800.000 Adet D Grubu olmak üzere, toplam 2.000.000 Adet pay karşılığı %1 oranında paya sahip olduğu 200.000.000 TL ödenmiş sermayesi bulunan Asaf 3 İstanbul Gayrimenkul ve Ticaret Anonim Şirketi paylarına ilişkin olarak; İttifak Holding A.Ş. bağlı ortaklığı Seha İnşaat Mühendislik Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.' nin Şirket sermayesinde sahip olduğu, beheri 1,00-(Bir) TL değerinde 4.600.000 Adet C Grubu ve 41.400.000 Adet D grubu payların Şirket tarafından 93.220.661 TL bedelle satın alınması işlemi tamamlanmış olup; pay devri şirket pay defterine işlenmiştir. Devir bedeli olan 93.220.661 TL, Şirket hakim ortağı İttifak Holding A.Ş.'den olan ilişkili taraf finansal alacak tutarından mahsup edilmiştir.

Kaynak:İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Çelik: “Hızlı toparlanma sürüyor”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Sonbahar başlangıcında artan vakalar
Son 24 saatte covid testi pozitif çıkan kişi sayısı 24 bin oldu. Böylece ...
Piyasa gelişmeleri
Dün açıklanan GSYH rakamına göre 2ç21’de büyüme %21.7 olarak gerçekleşti, ...
 
Ağustos’un en iyisi
BIST100 Endeksinde iki kez 1341 test edildikten sonra başlayan yükseliş ...
Küresel çapta Delta varyantı etkisi
BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. (Ziraat Yatırım)
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1460 – 1485 arasında işlem aktivitesi ...
 
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Ağustos ayına ait Türkiye Ekonomik Güven Endeksi ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Jackson Hole toplantısından yükselen piyasa dostu ...
Globaldeki iyimserliğin Türkiye’ye yansıması
Global borsalardaki yükseliş rallisi devam ediyor. Artık öyle boyuta geldi ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri