Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
HABERLER>EKONOMİ
7 Haziran 2021 Pazartesi - 10:10

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Cuma akşamı kapanışta Moody’s’in kredi notu ve görünümüne dair açıklama yapması bekleniyordu.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Cuma akşamı kapanışta Moody’s’in kredi notu ve görünümüne dair açıklama yapması bekleniyordu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin güncelleme yapmadı. Moody's, Türkiye'yi "B2" kredi notu ve "negatif" görünümle değerlendirmeyi sürdürüyor. Cuma günü ABD’den gelecek verilerin yurtiçi yansımaları merak ediliyordu. Ancak piyasaların gelen verileri fiyatladığını söyleyemeyiz. Şu an dikkatler 15-16 Haziran’da açıklanacak olan Fed faiz kararına çevrilmiş durumda. BİST100 endeksi Cuma gününü % 0,34 değer kazanarak 1.432,93 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 14,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 3,07 ile madencilik olurken en çok kaybettiren ise % 1,73 ile turizm oldu. Usd/Try ise günü satıcılı tamamladı.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Hazine ve Maliye Bakanlığı Pazartesi günü 2 tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Birinci ihalede 4 yıl (1575 gün) vadeli, 6 ayda bir sabit kupon ödemeli devlet tahvili yeniden ihraç edilecekken ikinci ihalede de 10 yıl (3640 gün) vadeli, TÜFE'ye endeksli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracı yapılacak.   ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş beklenilen noktada ve enflasyonun sürdüğü bir ortamda gelen talepler borçlanma açısından tahvil ihalelerinin faizlerini nasıl etkileyecek izleyeceğiz. NATO toplantısı nedeniyle Bakanlar Kurulu 10 Haziran’a alınırken NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya liderleriyle yapacağı konuşma ön plana çıkacak. Özellikle 14 Haziran’da yapılacak olan Biden-Erdoğan görüşmesi merakla bekleniyor.

ABD:  Cuma günü ABD’de istihdam noktasında önemli veriler açıklandı. Tarımdışı istihdam beklentilerin altında 559K olarak gerçekleşirken işsizlik oranı beklentilerden pozitif % 5.8’e geriledi. ABD’de istihdamda toparlanmanın hızla sürdüğü görüldü. Ortalama saatlik kazançlar aylık bazda % 0.5 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken yıllık bazda ortalama saatlik kazançlarda benzer şekilde beklentilerin üzerinde % 2.0 artış gösterdi. Fed’in faiz kararı öncesi enflasyonun tahvil alım programıyla Fed’in para basmasını zorlaştırdığı bir ortamda istihdamda halen 8 milyon kişinin istihdam edilmemesi sorun oluşturuyor. Ancak istihdamdaki toparlanmanın devam etmesi Haziran ayında Fed yetkililerinin tahvil alım programını tartışmasına neden olabilir. Tahvil alım programının azalımına işaret edilmesi dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesini sağlayacaktır. Ancak bunun öncesinde konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Cuma günü gelen tarım dışı istihdam verisinin işsizlikle mücadele noktasında başarılarını gösterdiğini söyledi. Biden, "İstihdamda daha fazla toparlanma işareti de var. İmalatta da 15 yılın en iyi seviyelerine geldik" şeklinde konuştu. Biden’ın 4 trilyon dolar değerinde yeni teşvik paketinin tartışmaları sürerken Cumhuriyetçiler’in bu paketi desteklemeyeceği ifade edilmekte. ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhuriyetçiler ile üzerinde anlaşamadığı ancak Kongre sürecini Çarşamba günü Temsilciler Meclisi ile başlatmayı planladığı altyapı yatırım paketinin Senato'da ciddi direnç ile  karşılaşabileceği söylenmekte. Ayrıca ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Cumhuriyetçiler ile bir uzlaşma olmasa bile Başkan Biden'ın altyapı yatırım paketinin Çarşamba günü Temsilciler Meclisi gündemine geleceğini söyledi. ABD Hazine Bakanı Yellen ise yaptığı açıklamalarda 4 trilyon dolarlık harcama planının ABD ekonomisi için iyi olduğunu harcama planının enflasyona neden olsa da bu plandan vazgeçilmeyeceğini kaydederken artan faiz oranlarının toplum ve Fed için pozitif olabileceğini belirtti. ABD’nin para politikasının güçlü bir şekilde sürdüğünü ve para politikasının enflasyon riskleri ile başa çıkabileceğini vurguladı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri üzerinde baskı devam ederken tahvillerin % 1.57 seviyesine gerilemesi Cuma günü dolar endeksinin de değer kaybetmesine neden oldu. ABD borsaları ise Biden’ın yeni teşvik paketi ve Yellen’in söylemlerini olumlu karışlayarak günü alıcılı kapattı.

Bugün ABD’de veri akışı sakin.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde aylık bazda perakende satışlar beklentilerin altında % 3.1 azalırken bu düşüşün korona virüs sınırlamalarının devam etmesinden de kaynaklandığı belirtildi. ABD’den gelen iyimser verilere rağmen dolar endeksinin değer kaybetmesi Eur/Usd paritesinin Cuma günü alıcılı olmasını sağlarken Eur/Try ise günü yataya yakın düşüşle tamamladı. Avrupa borsaları  gelen teşvik açıklamalarının etkisiyle ABD endekslerine ayak uydurarak günü yükselişe tamamladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde Sentix tüketici güven endeksinin 25.5 puan gelmesi bekleniyor. Euro Bölgesi ekonomisindeki toparlanma devam ediyor. Sentix tüketici güven endeksi de pandemi başladığından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Korona virüs kısıtlamalarının ekonomilere olumlu yansıdığını söylememiz gerekirken ancak bunun tüketici harcamalarındaki artış nedeniyle enflasyona sebep olacağının da altını çiziyoruz. Bu noktada Avrupa Merkez Bankası’nın nasıl bir yol izleyeceği piyasalar tarafında belirleyici olabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1427 seviyesinin altında önce 1414 ve arkasından 1397 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1433 direncinin kırılması halinde önce 1443 ve arkasından 1460 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1550 seviyesinin kırılması halinde önce 1560 ve arkasından 1580 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1534 desteğinin altında önce 1520 ve arkasından 1498 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.6500 seviyesinin kırılması halinde önce 8.6180 ve arkasından 8.5875 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.6840 direncinin üzerinde önce 8.7200 ve arkasından 8.7700 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1882 seviyesinin altında önce 1873 ve arkasından 1865 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1896 direncinin kırılması halinde önce 1909 ve arkasından 1916 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AYDEM AYDEM ENERJİ - 300 MW hibrit kapasite yatırım planı kapsamında hibrit yatırımı için santral sahalarının genişletilerek 600 MW'a çıktığı, GES yatırımları için de ÇED süreçlerinin başladığı açıklandı.

#BALAT BALATACILAR BALATACILIK - Sermaye artırımına ilişkin aracı kurum ile sözleşme imzalandığı açıklandı.

#BMSCH BMS ÇELİK - Şirket payları yarın Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

#DGKLB DOĞTAŞ KELEBEK MOBİLYA - KKTC'de Doğtaş Kelebek Mobilya Kıbrıs Ltd. Şti. unvanlı, 50.000 euro sermayeli şirketin tescil edildiği açıklandı.

#EGGUB EGE GÜBRE - Şirket tarafından, Nitron Group LLC ve Dreymor PTE LTD firmaları aracılığı ile ihraç edilmek üzere yaklaşık 20.000 ton ve 8 milyon dolar bedelle kompoze gübre ihracat siparişi alındığı açıklandı.

#ISGSY İŞ GİRİŞİM - Şirket bağlı ortaklığı Toksöz Spor'un 2019 yılı olağan genel kurul toplantısında 6 numaralı gündem maddesinde alınan yönetim kurulunun yapısı ve üyelerin seçimine ilişkin esas sözleşme tadili kararının iptali talebiyle açılan davanın istinaf yolu açık olmak Toksöz lehine sonuçlandığı açıklandı.

#INVEO İNVEO YATIRIM - Şirket iştiraki Finveo MN tarafından Karadağ Sermaye Piyasaları Otoritesine lisans güncelleme başvurusunun Avrupa Birliği regülasyonuna paralel, Piyasa Yapıcılık, Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi yetkisi alarak faaliyet kapsamının genişletilme işlemlerinin tescil edildiği açıklandı.

#KOZAA KOZA MADENCİLİK - Şirketin Konak projesine ilişkin olarak sondajlar sonucunda elde edilen kaynak miktarının rezerve dönüşmesi amacıyla sondaj çalışmalarının başlatılmasına karar verildiği, öncelikle 23 lokasyon da sondaj yapılacağı, sondajların derinliğinin 800 m ile 850 m arasında olmasının hedeflendiği, sondajların 5 sondaj makinası ile Haziran ayında başlaması ve 5 aylık süre içerisinde tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı.

#KOZAL KOZA ALTIN - Şirketin Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı Projesi ile ilgili ÇED olumlu kararı verildiği medyada yer aldı.

#MAALT MARMARİS ALTINYUNUS - Divan Talya Oteli ve Konferans Merkezi'nin bulunduğu Antalya Muratpaşa'daki Maliye Hazinesi adına tescil edilen 307,68 ve 287,91 m 2 'lik alanların 6,0 milyon TL bedelle satın alınması ile ilgili yapılan başvuru Bakanlık tarafından uygun bulundu.

#PGSUS PEGASUS - Kobirate ile Kurumsal Yönetim Derecelendirme Sözleşmesi'nin yenilendiği açıklandı.

#TUCLK TUĞÇELİK - Borsa tarafından şirket paylarına 6 Temmuz'a kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı getirildi.

#UNLU ÜNLÜ&CO - Şirket payları bugün Borsa'da işlem görmeye başlayacak

#YATAS YATAŞ - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 150 milyon TL'den 300 milyon TL'ye yükseltilmesi Genel Kurul'da onaylandı.

#YKBNK YAPI KREDİ BANKASI - 30 milyar TL'ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında Genel Müdürlüğe yetki verildi.

Kaynak:Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

 
Kritik gün perşembe
 
Beyin tümörünün 6 erken belirtisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kritik gün perşembe
Geçtiğimiz hafta ; İSO Türkiye İmalat PMI verisi son 1 yılın en düşük ...
Otomotiv ihracatı mayısta 1,9 milyar dolar oldu
Türkiye ihracatının son 15 yıldır sektörel bazda şampiyonu olan otomotiv ...
Haftalık piyasa takvimi 7-11 Haziran 2021
ABD’de Dış Ticaret Dengesi, Toptan Stoklar, DoE Petrol Stokları, Tüketici ...
 
İkinci elde canlanma başlıyor
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ...
ABD: Mayısta beklentinin altında yükselen istihdam
Firmaların ekonomi güçlenirken, pandemi dönemindeki iş açıklarını doldurma ...
TL Mevduat faizleri arttı, tl kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 28 Mayıs haftasında ...
 
Yabancılar dönüyor
BIST100 Endeksi; yavaş yavaş yükseldikten sonra bir anda bunu geri vermişken ...
Dolar gülümseyince gelişmekte olan ülke paraları ağlıyor
Pozitif sürpriz yapan ABD verileri ve Başkan Biden’ın 59 Çin şirketine ...
Mayıs ayı enflasyonu beklentilerin altında
Mayıs ayında TÜFE %1,46 olan beklentilerin altında %0,89 artış gösterirken, ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri