Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Reklam Kurulu tüketiciyi aldatan reklamlara 94 milyon lira ceza uyguladı
Reklam Kurulu tüketiciyi aldatan reklamlara 94 milyon lira ceza uyguladı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
AYM üyeliğine Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi
AYM üyeliğine Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi
'Odacılar' olarak bilinen organize suç örgütü çökertildi
"Odacılar" olarak bilinen organize suç örgütü çökertildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
HABERLER>EKONOMİ
7 Haziran 2021 Pazartesi - 09:53

Kritik gün perşembe

Geçtiğimiz hafta ; İSO Türkiye İmalat PMI verisi son 1 yılın en düşük seviyesine geldi ve 49,3’e gerilerken, Mayıs ayında enflasyon piyasa beklentisinin altında kaldı ve %17,14'ten %16,59'a düşerken , ÜFE’de artış devam etti ve %38,3'e yükseldi.

Kritik gün perşembe

KRİTİK GÜN PERŞEMBE

Geçtiğimiz hafta ; İSO Türkiye İmalat PMI verisi son 1 yılın en düşük seviyesine geldi ve 49,3’e gerilerken, Mayıs ayında enflasyon piyasa beklentisinin altında kaldı ve %17,14'ten %16,59'a düşerken , ÜFE’de artış devam etti ve %38,3'e yükseldi. Büyüme ise 1Ç21’de %7 ile güçlü büyüme kaydetti. Euro Bölgesi’nde ise enflasyon açılan ekonomilerle birlikte artan talep neticesinde son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve çekirdek enflasyon % 0,9’a yükseldi. ABD’de Mayıs ayı ADP özel sektör istihdamı son 10 ayın en hızlı artışla 978 bin arttı. PMI beklenti endeksleri de hizmet ve imalat sektöründeki gücün korunduğuna işaret etti. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları ise Nisan ayında aylık %0,7 yıllık bazda da %3,1 artış gösterdi. Bu hafta’da makro açıdan önemli verileri takip edeceğiz. En kritik günü Perşembe. İlk olarak ECB faiz kararı ve ardından başkan Lagarde’ın konuşması takip edilecek. ECB’nin faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Son dönemde yükseliş eğilimine geçen enflasyona yönelik yorum ve pandemi acil durum varlık alım miktarında azaltmaya yakın zamanda gidilip gidilmeyeceğine yönelik sinyal niteliğinde ki ifadeler kritik önemde. Hatırlatalım ki; ECB Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks, tahvil alımlarını azaltma kararını Haziran'da ele alabileceklerini belirtmişti. Fakat LaGarde önderliğindeki güvercin üyeler en erken yaz boyunca çok hızlı tempoda tahvil alımını sürdürme tarafındalar.. Aynı gün açıklanacak olan ABD Mayıs ayı TÜFE verisinde ise beklenti %4.6 seviyesi ile yükselişin devam etmesi yönünde. Nisan verisi %4.2 gelerek 13 yılın zirvesinde gerçekleşmişti. Beklenti üzeri verinin ABD tahvil getirilerinde yukarı hareketi tetikleme riski göz ardı edilmemeli. Haftanın son işlem günü TCMB beklenti anketine katılımcıların yılsonu ortalama enflasyon beklentisini öğreneceğiz. Bunun yanında Nisan sanayi üretimi verisi de ikinci çeyreğe ilişkin ekonomik performansa yönelik sinyal sunacak.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik bölgesinde hisse senetleri haftaya yükselişle başladı.Bölge genelinde Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri, Güney Kore'de Kospi Endeksi, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi kazanıma yöneldi.Malezya ve Yeni Zelanda piyasalarında tatil sebebiyle işlem geçmiyor.

Çin'in ihracat ve ithalatında büyüme Mayıs ayında ekonomistlerin beklentilerinin bir miktar altında kaldı. Mayıs ayında Çin'in ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,9, ithalatı ise yüzde 51,1 arttı.

Almanya, Türkiye'yi "çok yüksek riskli" ülke listesinden çıkararak, "riskli" ülke grubuna aldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için 2021 yılı takviminde yer alan değerlendirme tarihi olan 4 Haziran Cuma günü kredi notuyla ilgili bir rapor yayımlamadı.

Borsa İstanbul Pay Piyasasında Nisan'da yabancı yatırımcılar 36,0 milyon dolar net satım yaptı. Yabancılar 12 milyar 30,4 milyon dolar alım yaparken, 12 milyar 66,4 milyon dolar tutarında satım gerçekleştirdi. Yabancıların net satım işlemleri 35 milyon 969 bin 428 dolar oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, Mayıs ayı istihdam raporunu korona virüs (Covid-19) salgını sırasında ekonomik toparlanma konusunda "harika bir haber" olarak nitelendirerek, yönetiminin tarihi bir toparlanmaya öncülük ettiğini ifade etti.

G7 ülkelerinin maliye bakanları, cumartesi günü uluslararası bir kurumlar vergisi tabanının yüzde 15 olmasıyla ilgili anlaşmaya vardı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Başkan Biden'in 4 trilyon dolarlık harcama planının enflasyonda yükselişe katkı yapsa ve daha yüksek faiz oranlarına yol açsa bile ABD için iyi olacağını savundu.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Cumhuriyetçiler ile bir uzlaşma olmasa bile Başkan Biden'ın altyapı yatırım paketinin Çarşamba günü Temsilciler Meclisi gündemine geleceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhuriyetçiler ile üzerinde anlaşamadığı ancak Kongre sürecini Çarşamba günü Temsilciler Meclisi ile başlatmayı planladığı altyapı yatırım paketinin Senato'da ciddi direnç ile karşılaşabileceği ifade ediliyor.

Citigroup, elindeki şirket tahvilleri portföyünü satma kararı alan Fed'in bu satışlar sonrasında da şirket tahvilleri piyasasında "görünmez varlığını" sürdüreceğini savundu.

AC Asia ex, Japan % % - 0,19 satıcılı

S&P 500 % - 0,11 satıcılı

Euro Stoxx 50 % - 0,20 satıcılı

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 5 bin 386'ya ulaştı
 
Günün gelişmeleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomotiv ihracatı mayısta 1,9 milyar dolar oldu
Türkiye ihracatının son 15 yıldır sektörel bazda şampiyonu olan otomotiv ...
Haftalık piyasa takvimi 7-11 Haziran 2021
ABD’de Dış Ticaret Dengesi, Toptan Stoklar, DoE Petrol Stokları, Tüketici ...
İkinci elde canlanma başlıyor
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ...
 
ABD: Mayısta beklentinin altında yükselen istihdam
Firmaların ekonomi güçlenirken, pandemi dönemindeki iş açıklarını doldurma ...
TL Mevduat faizleri arttı, tl kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 28 Mayıs haftasında ...
Yabancılar dönüyor
BIST100 Endeksi; yavaş yavaş yükseldikten sonra bir anda bunu geri vermişken ...
 
Dolar gülümseyince gelişmekte olan ülke paraları ağlıyor
Pozitif sürpriz yapan ABD verileri ve Başkan Biden’ın 59 Çin şirketine ...
Mayıs ayı enflasyonu beklentilerin altında
Mayıs ayında TÜFE %1,46 olan beklentilerin altında %0,89 artış gösterirken, ...
Piyasaların yönü
Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi güne düşüşle başladıktan sonra yönünü ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri