Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>EKONOMİ
26 Ağustos 2021 Perşembe - 12:39

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde açıklanan verilerde Ağustos ayına ait İmalat Güveni bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 113,9 seviyesinde gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde  açıklanan verilerde Ağustos ayına ait İmalat Güveni bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 113,9 seviyesinde gerçekleşti. Gelecek 3 ayda ihracat sipariş miktarı ve toplam satış miktarı azalırken üretim hacmi artış kaydetti. Ağustos ayına ait Kapasite Kullanım Oranı ise bir önceki aya göre 0,4 puan artarak % 77,1 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından yayınlanan sektörel güven endekslerinde  Ağustos ayında Temmuz ayına göre; hizmet sektörü %1,2 artarak 116.1 puana, perakende ticaret sektörü %0,6 puan artarak 110.3 puana ve inşaat sektörü %7,1 artarak 92.4 puana yükseliş gösterdi. Rusya'nın silah ihracat şirketi Rosoboronexport'un Genel Müdürü Aleksander Mikheev, Türkiye ile ek S-400 satışı için kontratın bu yıl imzalanacağını söylerken DW Türkçe dün gece Ankara kaynaklarından edindiği bilgilere dayandırarak verdiği haberde, imzalanacak olan ikinci parti S-400 sistemi anlaşmasının detaylarıyla ilgili henüz bir gelişme olmadığını yazmıştı. Gelen haberlerin fiyatlamalar üzerinde çok fazla etkili olamadı. BİST100 endeksi  için kader bölgesi olarak gördüğümüz 1466 seviyesi kırılmayınca satışların ağırlık kazandığını gördük. Bir kez daha altını çizmeliyiz ki 1466 seviyesi geçilmediği sürece borsada orta vadeli satış eğilimi devam edebilir. BİST100 endeksi dünü % 0.86 değer kaybederek 1.453,30 puandan tamamlarken  toplam işlem hacmi 14,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 0,28 ile spor, en çok kaybettiren ise % 1,92 ile ulaştırma oldu. Usd/Try’de dolar endeksinin düşmesiyle aşağı yönlü baskı devam ederken  aşağıda 8.29, yukarıda 8.60 seviyeleri önemini koruyor.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Küresel gelişmeler yurtiçi piyasaları yönlendirebilir.

ABD:  Dün ABD’de büyüme ve enflasyonu harcamalar yoluyla etkileyecek olan Dayanıklı Mal Siparişleri aylık bazda % -0,1 açıklanırken beklentiler % -0,3 geleceği şeklindeydi. Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri  ise aylık bazda beklentilerin üzerinde % 0,7 artış gösterdi. Dün dolar endeksinde düşüş devam ederken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde sert yükseliş devam ederek % 1.34 seviyesine ulaştı. Tahvil alım programının azaltılmasının (tapering) Eylül ayında yapılacağı beklentileri arttıkça tahvil faizlerinde yükseliş görülmekte. 10 yıllık tahvillerde 1.37 seviyesi oldukça önemli. Bu seviyenin aşılması halinde daha sert bir yükselişle birlikte küresel bazda doların sert değer kazanacağı bir yapı izlenebilir. Ayrıca tahvil faizlerindeki bu yükseliş altın fiyatlarını aşağı yönlü baskılamaya devam edecektir. Altında görüşümüzü değiştirmiyoruz. Aşağı yönlü beklentimiz devam ediyor. Hem bugün başlayacak Jackson Hole hem de haftaya gelecek tarım dışı verilerinin altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı kurmasını bekliyoruz. ABD borsaları dünü yükselişle kapatırken Nasdaq ve S&P500 de rekorlar görüldü. ABD endekslerinin bankacılık, seyahat ve eğlence hisselerindeki yükselişle yukarı yönlü hareket ettiğini izledik.

Bugün ABD’de  2021 yılının 2. çeyreğine ilişkin büyüme  verisinin % 6.7 gelmesi beklenirken Fed yayınladığı son projeksiyonlarda yıl sonunda büyümenin % 7.0’ye ulaşacağını tahmin etmişti. Eylül ayında bu projeksiyonların yenileceğini hatırlatalım. Son dönemde Fed’in yakından baktığı istihdam cephesini ilgilendiren haftalık işsizlik başvuruları ise 345K beklenirken pandemi öncesi ortalaması olan 250K’ya yaklaşmakta. Haftalık işsizlik başvurularında görülen düşüş bizi bir adım daha tapering sürecine yaklaştırmakta.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde  Almanya'dan gelen İFO İş Güven Endeksi beklentilerin altında 99,4 puan olarak açıklanırken İFO İş Güven Endeksinde son 2 aydır düşüş görülmekte. IFO’dan yapılan açıklamalarda hem imalat hem perakende sektöründeki firmaların 2/3’ü artan maliyetleri karşılamak için fiyatları yükseltmek istediklerini söylerken işletmelerin cari koşullardan çok memnun olmadığı için gerilediği kaydedildi. Ayrıca IFO, sanayi işletmelerinin % 70’i tedarik zinciri darboğazından şikayetçi olduğunu belirtti. ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, varlık alım programı olan PEPP'nin sonlandırılmasını konuşmak için Eylül ayının erken olacağı tezini tekrarlarken bu yılki büyümesinin Haziran projeksiyonları ile uyumlu olduğunu ve enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu belirtti.

Bugün Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası’nın daha önce gerçekleştirdiği faiz toplantısının toplantı tutanakları yayınlanacakken piyasalar etki yapıp yapmayacağını izleyeceğiz. Piyasalar daha çok bugün başlayacak olan Jackson Hole toplantısına ve yarın konuşma yapacak Fed Başkanı Powell’in ne diyeceğine kilitlenmiş durumda.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1449 seviyesinin altında önce 1441 ve arkasından 1434 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1460 direncinin kırılması halinde önce 1466 ve arkasından 1472 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1582 seviyesinin kırılması halinde önce 1590 ve arkasından 1600 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1573 desteğinin altında önce 1565 ve arkasından 1554 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.3700 seviyesinin kırılması halinde önce 8.3315 ve arkasından 8.2900 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4060 direncinin üzerinde önce 8.4600 ve arkasından 8.5470 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1784 seviyesinin altında önce 1777 ve arkasından 1755 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1788 direncinin kırılması halinde önce 1793 ve arkasından 1797 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#BIOEN/BIOTREND ENERJİ - Kırgız Cumhuriyeti Yatırım Bakanlığı ve Bişkek Belediye Başkanlığı ile Şirket arasında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek şehrinde bir atık geri dönüşüm tesisinin kurulması ve işletilmesine ilişkin tarafları bağlayıcılığı olmayan bir niyet mektubu imzalanmıştır. Söz konusu niyet mektubuna ilişkin ileriki dönemlerde bağlayıcı bir doküman imzalanması durumunda Şirket tarafından ayrıca açıklama yapılacaktır.  Kırgız Cumhuriyeti Yatırım Bakanlığı ve Oş Belediye Başkanlığı ile Şirket arasında Kırgızistan'ın Oş şehrinde bir atık geri dönüşüm tesisinin kurulması ve işletilmesine ilişkin tarafları bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzalanmıştır. Söz konusu niyet mektubuna ilişkin ileriki dönemlerde bağlayıcı bir doküman imzalanması durumunda Şirket tarafından ayrıca açıklama yapılacaktır.

#GESAN / GİRİŞİM ELEKTRİK - Şirket ile BALİ RÜZGAR ELEKTRİK ÜRETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. arasında 58,8 MW gücündeki Hacıbey Rüzgar Enerji Santrali'nin Trafo Merkezi ve Karşı Fider Elektrik İşleri kapsamında sözleşme imzalanmıştır. İlgili sözleşmenin bedeli vergiler hariç 1.500.000,03 Eurodur. Şirket ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı arasında üretim kalemlerinden oluşan Orta Gerilim ( 36 kV ve 12 kV) Şalt sistemleri ve ürünlerinin satışına ilişkin olarak sözleşme imzalanmıştır. İlgili sözleşmenin bedeli vergiler hariç 384.185 eurodur.

#GSRAY / GALATASARAY - 25.04.1999 doğum tarihli Profesyonel Futbolcu Olimpiu Vasile Morutan'ın transferi konusunda FCSB ile anlaşmaya varılmıştır. Buna göre, futbolcunun eski Kulübüne 3.500.000 Euro tutarında transfer bedeli ödenecektir. Transfer bedeli ödemesi üç yıla yayılmış bir ödeme planı doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Futbolcuyla 2021-2022 sezonundan başlamak üzere 5 yıllık anlaşma imzalanmıştır.

#HDFGS / HEDEF GİRİŞİM -   Şirketin 25.08.2021 tarih ve 22 sayılı Yönetim Kurulu Toplantısında; Şirketin faaliyet konusu dahilinde, büyüme potansiyeli gördüğü faaliyet alanlarına ve şirketlere yatırım yapma stratejisi çerçevesinde; Her türlü arazi üzerine spor tesisi inşaatı yapma, Sporun bütün dallarında takımlar kurma, Sporun bütün dallarında basın ve yayıncılık yapma, Her türlü sportif alanda kullanılacak bilgisayar yazılımları ve oyun yazılımları gibi sportif faaliyetler ile iştigal eden Sporttz Spor Yatırımları A.Ş. ‘ne tahsisli sermaye artırımı yolu ile girişim yatırımı yapılmasına, Şirketin 16.779.792,50 TL olan ödenmiş sermayesinin 93.934.662,50 TL'na artırılması sırasında Şirketimize tahsis edilen ve şirketin %13,61'ine tekabül eden beheri 0,01 TL nominal değerdeki 1.278.810.000.- adet C grubu paya, 12.788.100,00 TL bedelle iştirak edilmesine, Bu çerçevede Girişim Sermayesi Yatırım Sözleşmesi imzalanmasına oy birliği ile karar verildi.

#KRONT / KRON TELEKOMÜNİKASYON – BİST50 dışındaki paylarda açığa satış yasağı devam etmekte olup, 26.08.2021 tarihinden 09.09.2021 tarihine kadar sürecek olan brüt takas yasağı açıklandı.

#PAPIL / PAPILON GÜVENLİK – Sermaye Piyasası Kurulu II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği'nin 4.2.8. maddesine uygun olarak; Şirketin halihazırda var olan, "Yönetici Sorumluluk Sigortası" şirket sermayesinin %25'ini aşan bir bedelle, 1 (bir) yıl süreyle geçerli olacak şekilde yenilenmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı ile Türkiye genelinde kullanılmakta olan Otomatik Parmak ve Avuç İzi Teşhis Sistemi'nin (Papilon OPTES) 30.06.2022 tarihine kadar devam edecek olan parçalı bakım ve onarımı işi için 1.022.037-TL+KDV tutarlı sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme, söz konusu sistemin sürekliliği kapsamında verilecek olan bakım hizmeti ve yedek parça ihtiyaçlarını kapsamaktadır.

#RHEAG / RHEA GİRİŞİM – Şirket, portföy sınırlamalarına uyum çerçevesinde SPK tarafından 31.12.2021 tarihine kadar ek süre verildiğini duyurdu.

#RTALB / RTA LABORATUVARLARI - 14.08.2020 tarihinde yapılmış olunan özel durum açıklamasında belirtilen, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCR Tespit Kitinin temini hususunda 2020-2021 dönemi için 1 yıllık Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı, bahse konu anlaşmanın süresi 31.12.2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

#RYGYO / REYSAŞ GYO - Şirketin 24/08/2021 tarih ve 665 nolu Yönetim Kurulu Kararı doğrultusunda; İzmir İli Kemalpaşa İlçesi Ansızca Köyü 253 Ada 2 Parsel üzerinde bulunan, Emine Özgün, Ali Özgün, Saadet Canpolat ve Müfakat Dizdar'a ait ortak mülkiyetli 12.902,23 m2'lik arsa 15.224.631,40 TL bedel ile peşin olarak satın alınmıştır. Söz konusu arsa bölgedeki lojistik depo ihtiyacı olması sebebiyle satın alınmış olup, arsa üzerine Mevcut ve Yeni Müşteriler için yaklaşık 7.000 m2'lik lojistik depo yapılması planlanmaktadır. 

#ORCAY / ORTAKÖY ÇAY SANAYİ – Şirket payları Borsa’da Satış yöntemiyle 26 – 27 Ağustos’ta halka arz edilecek.

#YEOTK /  YEO TEKNOLOJİ – Şirket payları Borsa’da Satış yöntemiyle 27 – 31 Ağustos’ta halka arz edilecek.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Galatasaray Morutan ile 5 yıllık sözleşme imzaladı
 
En iyi detoks yöntemi sağlıklı ve dengeli beslenmek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jackson Hole Türkiye’ye nasıl yansır?
ECB Başkanı Christine Lagarde ve BOE Andrew Bailey’nin bu sene katılamayacakları, ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.84 düşüş ile 1,571 seviyesinden günü tamamladı.
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi küresel borsalara paralel yükselişini sürdürdü.
 
Global piyasalarda yön arayışı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde ...
Güne başlarken piyasalar
Borsa İstanbul’da dün pozitif seyir hakimdi.
Piyasadan haberler
EKGYO… Şirket 1 yıl vadeli 430.000.000 TL kredi kullanmıştır.
 
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde Ağustos ayına ait açıklanan tüketici güveni bir önceki ...
Piyasalar haftaya güçlü başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 1,02 ...
Tüketici güven endeksi 78,2 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri