Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
7 Mayıs 2021 Cuma - 12:55

IMF, yükselen faiz oranlarına hazırlanın

TCMB’nin Mayıs ayı toplantı sonucu dün açıklandı. Banka, piyasa beklentileri doğrultusunda hareket ederek %19 oranında ki politika faizinde değişikliğe gitmedi. (A1 Capital)

IMF, yükselen faiz oranlarına hazırlanın

IMF, Yükselen Faiz Oranlarına Hazırlanın

TCMB’nin Mayıs ayı toplantı sonucu dün açıklandı. Banka, piyasa beklentileri doğrultusunda hareket ederek %19 oranında ki politika faizinde değişikliğe gitmedi. Yalnız asıl önemli olan karar metninde yer alan ifadelerdi. Öncelikle metinde piyasalar tarafından sürpriz olarak nitelendirilecek bir cümlenin olmadığını söyleyebiliriz. Metinde iki ifadenin ön plana çıktığını söyleyelim: Birincisi TCMB’nin emtia fiyatlarındaki yükselişe atıfta bulunarak, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerin önemini koruduğu ifadesiydi. Bir diğer önemli cümle ise Nisan Enflasyon Raporu'nda yer alan tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceği ifadesiydi. Kullanılan bu iki ifade yakın vadede enflasyonda geri çekilme beklentilerinin azaldığının teyidi niteliğinde. Dolayısıyla TCMB’nin kısa sürede faiz indirimine gitmeyeceğine yönelik beklentilerin arttığını söyleyebiliriz. Dolar/TL’de ki hafif ölçekli geri çekilme ve BIST100 tarafında bankacılık endeksinin bir miktar öne çıkması ile görülen yükseliş hareketi bunun göstergesiydi. Piyasalarda enflasyona yönelik beklentiler olumsuz tarafta… Daha öncesinde Nisan/Mayıs ayları gibi zirvenin görülmesi sonrası baz etkisi kaynaklı düşüşün olacağına ilişkin beklentiler kuvvetliydi. Fakat ÜFE’nin %35 seviyesini aşması, TL’de zayıf görünümün korunuyor olması ve gıda fiyatlarında yükselişin devam etmesi baz etkisinin çok sınırlı olacağını göstermekte. Tüm bu gelişmelerin eşliğinde enflasyonun yılın ikinci yarısında geri çekilmesi bekleniyor. Bu sayede TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun enflasyonda zirve seviyenin Nisan ayında görüleceği beklentisi gerçekleşmeyecek gibi duruyor. Dolayısıyla bankanın faiz indirimi adına eli güçlü değil. Yalnız şunu da söylemekte fayda var; TCMB’nin dün yayınladığı metinde para politikasının mevcut seyrine ilişkin ’sıkı’ kelimesini kullanmaması dikkat çekici. Buradan aldığımız sinyal ekstra bir gelişme olmadığı takdirde politika faizinin mevcut seviyesinin zirve olarak belirlenmiş olduğu… Dolayısıyla enflasyonun fırsat vermesi ile TCMB’nin faiz indirimi için tetikte beklediği yorumunu yapmak yanış olmayacaktır. Küresel tarafta ise gün içerisinde ABD istihdam verilerini izleyeceğiz. Özellikle TDI ve işsizlik datası bir hayli önemli olacak. TDI verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve iş gücüne katılım oranında artış eşliğinde işsizlikte güçlü bir geri çekilme ABD istihdam piyasasının gücünü net bir şekilde ortaya koyacağı için tahvil getirilerini yukarı yönde tetikleyebilir. Bu paralelde dolar endeksinde de yükselişler görebiliriz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Cuma günkü işlerde alış ağırlıklı bir seyir izledi. Japonya'nın Topix ve Nikkei 225 Endeksleri yüzde 0.50 civarında kazanım kaydederken, Güney Kore Kospi, Avustralya'da S&P/ASX 200 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksleri de yükseldi. Çin ana karasında Şanghay Bileşik ve Shenzen endeksleri de artış kaydetti.Bölge genelinde yatırımcılar Fed'in gelecek dönem hamleleri için fikir verebilecek ABD'nin istihdam raporuna odaklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, "İlk çeyrekte yüzde 5,5-6, ikinci çeyrekte baz etkisiyle çift haneli, yıl genelinde de yüzde 5'in üstünde büyüme göreceğimizi düşünüyorum" dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Mercan Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin halka arz başvurusunu onayladı.

Borsa İstanbul, yabancı banka/aracı kurum veya şahıs nam ve hesabına gerçekleştirilen işlemleri açıkladı. Buna göre, yabancılar 15 milyar 334,9 milyon dolar tutarında alım yaparken, 15 milyar 254,9 milyon dolar tutarında satım gerçekleştirdi. Böylece yabancıların net alım işlemleri 80 milyon 25 bin 838 dolar oldu. Yabancıların toplam işlem hacmi 30 milyar 589,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece bu yılın en düşük işlem hacmi gerçekleşti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında sağlanan politika desteğinin çok dikkatli bir şekilde geri çekilmesi gerektiğini belirterek, dünyanın yükselen faiz oranlarına hazırlanması gerektiğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, 2,3 trilyon dolarlık altyapı planı kapsamında kurumlar vergisi oranını yüzde 21'den yüzde 28'e çıkarmayı önerdi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in para politikasının bir süre için daha destekleyici, genişlemeci olmaya devam edeceğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Nisan ayında tarım dışı istihdamda 1 milyon veya üzerinde bir artış yaşanmış olmasını muhtemel olduğunu, ancak bunun Fed'in tahvil alımını azaltmayı tartışmaya başlaması için yeterli olmayacağını söyledi.

Çin'de hizmet sektörü Nisan ayında, son 4 ayın en hızlı büyümesini gösterdi. Caixin/Markit tarafından yapılan anket, artan maliyetlerin önümüzdeki aylarda büyüme üzerinde baskı yaratacağını da ortaya koydu. Nisan ayında Çin'in ihracat ve ithalat rakamları analist beklentilerinin üzerine çıktı. Çin'in Nisan ayında ihracatı yüzde 32,3, ithalatı yüzde 43,1 arttı, 42,85 milyar dolar ticaret fazlası verdi

Fed, genel olarak varlık piyasalarında bir risk iştahı artışı yaşandığını belirtti ve bu durumun değerlemeleri gerdiği, ABD finansal sistemi için kırılganlıklar oluşturduğu uyarısında bulundu.

Viyana'daki nükleer görüşmeler devam ederken ABD yönetiminin, İran'ın dondurulmuş fonlarından 1 milyar dolarlık bölümünü serbest bırakmayı değerlendirdiği bildirildi.Buna göre Biden yönetimi, yaptırımlar kapsamında dondurulmuş olan, İran'a ait fonlardan 1 milyar dolarlık kısmını, İran'ın "insani yardım amacıyla" kullanabilmesi için serbest bırakma fikrini değerlendiriyor. Söz konusu adımın, nükleer görüşmeler sürerken bir iyi niyet göstergesi olarak gündeme geldiği kaydedildi.

Asia ex, Japan % 0,65 alıcılı

S&P 500 % 0,12 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,13 alıcılı

 

Kaynak:A1Capital
Hibya Haber Ajansı

 
Enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar
 
Kalbinizle ilgili 8 şehir efsanesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar
TCMB dün gerçekleşen PPK toplantısında beklendiği gibi politika faizini ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 0,27 değer kazanarak ...
TCMB toplantısı ve faiz kararı ön planda olacak
Ekonomik görünümde gözlenen iyileşme ile aşılama çalışmalarındaki hız ...
 
Altın toparlanma çabasında
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın faiz artırımına dair verdiği mesaj sonrası ...
TCMB: Sıkı para politikası gerekliliğince faizde değişiklik beklemiyoruz
Enflasyona dair yukarı yönlü görünümün devam ettiği ve politika faizinin ...
Yellen’ın iletişim kazası ve enflasyon meselesi
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin yüksek hükümet harcamaları ...
 
EİB ihracatında nisan bereketi
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2020 yılı Nisan ayında 815,4 milyon dolar ...
Mayıs ayına güçlü başlangıç
Geçen haftayı Dallas Fed Başkanı Kaplan’ın tapering çağrısı ile bitirmiştik, ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1425 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri