Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
HABERLER>EKONOMİ
12 Haziran 2021 Cumartesi - 12:27

Uluslararası piyasalar

Dün açıklanan enflasyon verisinin FED’in sıkılaşma için hızla davranmasını gerektirecek nitelikte olmaması ve ABD 10 yıllık getirilerinin artması ile birlikte Dolar Endeksi yukarı yönlü sert bir hamle ile haftayı sonlandırdı.

Uluslararası piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

Dün açıklanan enflasyon verisi sonrasında bugün satıcılı seyreden ABD 10 yıllık tahvil getirisi 1.8 baz puan yükselerek %1.45 seviyelerinden fiyatlandı. Avrupa’da ise ABD aksine getirilerde negatif görüntü öne çıktı. İngiltere10 yıllık tahvil getirileri 3.9 puan gerileyerek %0.706 seviyesinden işlem görürken, Fransa ve Almanya 10 yıllık tahvil getirileri 1.7 puan civarı geriledi ve sırasıyla %0.095 ve -%0.275 seviyelerinden işlem gördüler. Gün içerisinde alıcı seyreden 10 yıllık Türk hazine eurotahvil getirileri 6.9 baz puan düşerek %5.924 düzeyinden fiyatlanırken 5 yıllıklar 11.7 baz puan düşerek %4.796’dan işlem gördü. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise düşmeye devam ederek 371 seviyelerinden günü sonlandırdı. Şirket ve banka kıymetlerinde yabancı aktivitesi sınırlı kalırken kıymetler Mart zirvesinden bu yana en yüksek seviyeleri tazelediler. Alıcılı seyreden İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymet %6.746 getiri seviyesinden işlem görürken Halk Bankası 2021 vadeli kıymet %4.603 getiri seviyesinden fiyatlandı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

11 Haziran Cuma günü ABD piyasaları yükselen enflasyonun geçici olduğuna ikna olarak pozitif tarafta seyretmeye devam etti. Dün açıklanan ABD enflasyon verisinin 2008’den bu yana en yüksek seviyede açıklanması piyasalarda sadece kısa süreli bir satışa neden olmuştu. Bugün de yükselişin kaldığı yerden devam ettiği görüldü. Ayrıca altyapı paketine dair olumlu gelişmeler de piyasaya moral verdi. Dow Jones 13 puan yükselerek 34479 seviyesinden, S&P 500 endeksi 8 puan primle 4247 puandan ve Nasdaq endeksi 49 puan değer kazancıyla 14069 seviyesinden kapanış yaptı. S&P 500 endeksi bugünkü kapanışla tekrar rekor tazelemiş oldu.

Dow Jones endeksinde takdirsel tüketim ve finans %1’e yakın değer kazançlarıyla kapanış yaparken endüstri ve sağlık sektörleri %1 civarı gerileyerek endeksi aşağı çeken sektörler oldu. American Express, Goldman Sachs, McDonald’s, Apple ve Intel %1 civarı primlerle endekste en çok kazandıran hisseler oldu. En çok kaybettirenler ise Caterpillar, Johnson&Johnson, UnitedHealth, Amgen ve P&G oldu. S&P 500 endeksinde ise finans, bilgi teknolojileri ve takdirsel tüketim sektörleri %0,5 civarı primlerle günü sonlandırdı. Günün kaybettiren sektörleri ise enerji, emlak ve sağlık oldu. En çok hacim izlenen hisseler olan Apple %1, Ford %1,1, AT&T, Bank of America ve General Electric %0,5 primle kapanış yaptı.

Avrupa piyasaları, global enflasyon endişelerine rağmen parasal desteklerin devam edeceği beklentisi ile oluşan pozitif havaya katıldı. Endekslerin birçoğunda düşük hacim gözlemlendi. Majör endekslerde %1’in altında primli kapanışlar gerçekleşti. DAX ve CAC 40 endeksleri rekor tazeledi. DAX endeksinde bilgi teknolojileri, takdirsel tüketim ve endüstri sektörleri %1 ve üzeri primlerle öne çıktı. Finans ve emlak sektörleri ise günü ekside kapatan sektörler olarak izlendi. BMW, Daimler, SAP, MTU, Volkswagen ve Deutsche Post %1,5-2 arası değer kazançlarıyla endekste en çok yükselen hisseler oldu. Deutsche Bank %1,7 ve Siemens Energy %1,4 değer kaybıyla dikkat çekti. İngiltere FTSE 100 endeksinde ham madde ve bilgi teknolojileri sektörleri %1’in üzerinde yükselerek öne çıktı. Telekom ve temel tüketim sektörleri sınırlı da olsa değer kayıplarıyla günü sonlandırdı. Endüstriyel metal fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle madencilik şirketleri Glecore, Evraz ve Antofagasta endekste en çok yükselen hisseler arasında yer aldı.

Ekonomik veri takviminde İngiltere sanayi üretimi öne çıkanlar arasındaydı. %1,2 artış beklentisine karşın %1,3 gerileme açıklandı. ABD’de ise Michigan Üniversitesi güven endeksi 84,2 beklentisine karşın 86,4 seviyesinde açıklandı. Pazartesi günü de ekonomik takvim zayıf, Japonya ve Euro Bölgesi sanayi üretim verileri takip edilecek.


Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Dün açıklanan enflasyon verisinin FED’in sıkılaşma için hızla davranmasını gerektirecek nitelikte olmaması ve ABD 10 yıllık getirilerinin artması ile birlikte Dolar Endeksi yukarı yönlü sert bir hamle ile haftayı sonlandırdı. Gün içerisinde kritik 89.957 seviyesini test ettikten sonra tepki alımları ile yükselen endeks günü %0.50 değerlenerek 90.516 seviyesinden sonlandırdı. Bir sonraki takip edilecek direnç seviyesi 50 günlük hareketli ortalaması olan 90.754’dır. Gelişmiş ülke para birimlerinin tamamı karşısında değerlenen USD %1 ile en çok NZD karşısında artış yaşadı. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Klaas Knot tarafından temel senaryonun hala yılın ikinci yarısındaki enflasyon krizinin geçici olduğu ve kalıcı enflasyona dönüşmeyeceği yönünde olduğu açıklamaları dikkat çekerken EURUSD paritesi sert düşüş yaşayarak önemli bir destek seviyesi olan 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.2089 seviyesinin hemen üstünde %0.5 düşüşle 1.2111’den işlem gördü. GBPUSD paritesi ise benzer bir şekilde düşüş yaşayarak %0.42 kayıpla 1.4117’den fiyatlandı.

Enflasyon raporu ile birlikte değerlenen spot altın Hazine getirilerinin üç ayın en düşük seviyesinden yükselmesi ve doların güçlenmesiyle birlikte haftanın son iş gününde kazanımlarını geri verdi. 20 günlük hareketli ortalamasını aşağı kıran altın gün içerisinde 1900 seviyesinin üstünü test etmesine rağmen gün sonunda %1.14 kayıpla 1876 seviyesinden alıcı buldu. Altının aksine gün içerisinde pozitif seyreden spot gümüş kritik 28 seviyesini kırmasına rağmen gün sonunda %0.25 düşüş ile 27.92’den işlem gördü. LME metallerinde ise karışık seyir hakimdi. Alüminyum %0.46 ve nikel %0.3 değer kaybederken bakır %1.15 değerlenerek yeniden 10.000 seviyesinin üstüne çıktı.

Dünya Enerji Ajansı, petrol talebinin 2022 yılının ikinci yarısında pandemi öncesi seviyeye geri geleceğini beklediklerini açıkladı. Bu açıklamalar ile birlikte ajans OPEC+’ı üretim arttırma çağrısında bulundu. Petrol ise günü değerlenerek sonlandırdı. Temmuz vadeli WTI petrol %0.8 oranında primlenerek 70.84 seviyesinden işlem görürken Ağustos vadeli Brent petrol yatay pozitif şekilde 72.65’den işlem gördü.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Enflasyon geçici
 
Kanser tedavisindeki en büyük adım; immunoterapi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyon geçici
ABD enflasyon verisi sonrasında genel algı enflasyonun geçici olacağı ...
TL mevduat faizleri azaldı, TL kredi faizleri arttı
TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya ...
Enflasyon sonrası yeni rota
ABD enflasyon verisi sonrasında piyasanın risk algısı pozitif olurken, ...
 
İhracat miktar endeksi %91,8 arttı
İhracat miktar endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %91,8 ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, kritik enflasyon verisinin endişe verici artış göstermeyeceği ...
Piyasadan haberler
YBTAS… Genel Kurul Gündeminin dokuzuncu maddesi uyarınca Kar Payı dağıtılmamasına karar verilmiştir.
 
Küresel piyasalarda kararsız görünüm sürüyor
Küresel piyasalardaki kararsız ve karışık tablo dün de devam etti.
Piyasalara dair gelişmeler
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD vadeliler alıcılı, Asya ise karışık.
Çin/ABD: Küresel enflasyon baskıları artıyor
Tedarik darboğazının etkin olmaya devam etmesi enflasyon baskılarını da ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri