Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Doğan'ın babasının cenaze törenine katıldı
Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Doğan'ın babasının cenaze törenine katıldı
HABERLER>EKONOMİ
2 Kasım 2020 Pazartesi - 11:58

Yılın en kritik haftası

Kasım ayı ile birlikte son derece önemli konu başlıklarının bulunduğu döneme giriyoruz.(ÜNLÜ Menkul )

Yılın en kritik haftası

Haftanın odak noktasında ise yarın yapılacak olan ve uzun zamandır piyasaların en önemli konu başlıklarından biri olan ABD başkanlık seçimi bulunuyor. Seçim sonrasında oluşacak tablonun piyasaların yön arayışında belirleyici unsurlardan biri olmasını bekliyoruz. Bu noktada, anketlerin işaret ettiği gibi seçimin net bir kazananının olması önemli bir belirsizliğin ortadan kalkmasını sağlayacağı için piyasalara pozitif yansıyabilir. Ancak oy oranlarının çok yakın olması ve seçim sonuçlarının itirazlarla birlikte tartışmaya açılması durumunda bunun varlık fiyatları üzerinde baskı oluşturmasını bekleriz. Kaldı ki, mali teşvik paketine ilişkin beklentiler göz önünde bulundurulduğunda Kongre’nin nasıl şekilleneceğinin de son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu doğrultuda, seçim sonrasında bir kez daha bölünmüş bir kongre oluşmasının negatif etkileri olacağını düşünüyoruz.

 

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul destek noktasında tutunuyor. BIST-100 endeksi korona virüs vakalarındaki artışın risk iştahını küresel ölçekte bozması ve yaklaşan ABD seçimlerinin yarattığı belirsizlikle Mart ayından bu yana devam eden yukarı yönlü kanal desteğine doğru geri çekilmiş durumda. 1090 seviyesinden geçen bu desteğin üzerinde kalınması değer kayıplarının derinleşmemesi adına önem taşıyor. TL’de artan değer kaybının da endeksi negatif etkilediğini söylemek mümkün. Endeksteki sert değer kayıplarında özellikle yurtdışı koşullar etkili olduğu için kısa vadede anlamlı bir toparlanma olması için öncelikle baskı yaratan koşulların hafiflemesi ve yurtdışı borsalarda tepki alımları görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu da ABD başkanlık seçimi sonrasında oluşacak tablonun önemini artırıyor.

 

EUR/USD kritik haftaya 1,1700’nin altında başlıyor. Artan korona virüs vakalarının ekonomik aktiviteyi tehdit etmesinin yanında ECB’nin daha fazla gevşeme yönlü adım atma ihtimali EUR’nun USD karşısında güç kazanmasına çok fazla izin vermiyor. Buna bir de seçim belirsizliğinin eklenmesi ile paritenin yeni haftaya da zayıf bir görünüm ile girdiğini görüyoruz. Makroekonomik veriler ise hem Euro Bölgesi’nde hem de ABD’de henüz istenen seviyelere ulaşabilmiş değil. Her ne kadar ABD’de geride bıraktığımız haftada açıklanan GSYH rakamının %33,1 oranında artış göstermesi dikkat çekse de bunun yıllıklandırılmış bir rakam olduğu ve gerçekte büyümenin %7,4 olarak gerçekleştiğini hatırlatmak istiyoruz. Göreceli olarak bakıldığında Euro Bölgesi’ndeki verilerin daha zayıf olduğu bir gerçek ve bu da dolar lehine bir tablo ortaya koymaya devam ediyor. Haftanın devamında ise Fed toplantısının yanında ISM endeksleri ve istihdam rakamlarının ortaya koyacağı tabloyu yakından takip edeceğiz. Ancak normal şartlarda etki derecesi yüksek olan bu konu başlıklarının ABD başkanlık seçimi nedeniyle bu kez etki derecelerinin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz.

 

 

TL’de zayıflık devam ediyor. ABD seçim sonucunun yanı sıra TL açısından haftanın en önemli konu başlıklarından birini yarın açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon rakamı oluşturuyor. Ortalama piyasa beklentisi Ekim ayında enflasyonun %2 civarında artış göstereceği yönünde. Geçen yılın Ekim ayında da %2 oranında artış görmüştük. Dolayısıyla beklentilere paralel bir rakam oluşması durumunda %11,75 seviyesinde bulunan 12 aylık enflasyon rakamında belirgin bir değişim gerçekleşemeyecek. TL’deki zayıflığın yansımalarını da göz önünde bulundurduğumuzda enflasyonun yılın geri kalanında ise hafif yukarı yönlü bir eğilim sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Kaldı ki, TCMB de geçen hafta açıkladığı Enflasyon Raporu’nda daha önce %8,9 seviyesinde bulunan yıl sonu enflasyon beklentisini %12,10 seviyesine revize etmişti. Bu oran yeni ekonomi programında ise %10,50 seviyesinde bulunuyordu.

 

 

 

Ons altın seçim sonuçlarına odaklandı. ABD’de seçim gibi önemli bir belirsizlik unsurunun olması ons altının haftaya temkinli bir başlangıç yapmasına neden oluyor. Seçimin net bir sonuca işaret etmesi güvenli liman ihtiyacını azaltacağı için bu durum değerli metallere kısmen negatif yansıyabilir. Ancak Biden’in mavi dalga olarak adlandırılan senaryo ile göreve gelmesi durumunda bunun dolar üzerinde oluşturabileceği baskının yanında daha büyük ölçekli bir mali teşvik beklentisi yeniden canlanacağı için bu durum negatif etkileri net şekilde telafi edecek büyüklükte olacaktır. Seçimin net bir sonuca işaret etmemesinin ise artması muhtemel güvenli liman arayışı doğrultusunda altına pozitif yansıması muhtemel. Ancak bu senaryoda doların da güç kazanmasının altının yukarı yönlü hareket etme eğilimini daraltabileceğini unutmamak gerekiyor.

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 10 bin 326'ya ulaştı
 
Altın analizi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2.dalga daha kötü
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 44,945,080 – tedaviye pozitif ...
Euro bölgesi beklentilerin üzerinde büyüdü
Bugün takip edilen Euro Bölgesi öncü GSYH büyümeleri beklentilerin üstünde geldi. (İnvestaz Yatırım)
Piyasalar denge bulmaya çabalıyor
Küresel zayıflık Borsa İstanbul’a da negatif yansıyor. Borsa İstanbul’da ...
 
USDTRY analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftada TL; dolar karşısında yaklaşık olarak %4’ün ...
Avrupa’da sokağa çıkma yasakları başlıyor
Banka endeksi ise ucuz değerlemeler ve ağırlığı küçük bankalardaki spekülatif ...
Günlerden ECB
ABD endekslerinde teşvik paketinin seçimle sonrasına kalması ile tetiklenen ...
 
ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları
DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 günü sırasıyla %4,17, %3,49 ve %2,55 oranlarında ...
TCMB enflasyon tahminleriyle piyasayı yakaladı, politika belirsizliğini kıramadı
TCMB, yılın 4. Enflasyon Raporu toplantısında yılsonu enflasyon beklentisini ...
USDTRY analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftaya hızlı bir başlangıç yapan USDTRY paritesi ...
 
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Hayırdır; neler oluyor Ankara'da?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri