Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
HABERLER>EKONOMİ
7 Haziran 2021 Pazartesi - 10:49

Küresel piyasalar

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, beklentinin altında gerçekleşen tarımdışı istihdam artışının parasal desteğin gündemde kalmaya devam edeceğine yönelik iyimserliği artırması ile alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentinin altında kalan istihdam artışının parasal desteğin sürdürüleceğine yönelik iyimserliği artırmasıyla alıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, beklentinin altında gerçekleşen tarımdışı istihdam artışının parasal desteğin gündemde kalmaya devam edeceğine yönelik iyimserliği artırması ile alıcılı seyir izledi. ABD tarımdışı istihdam Mayıs ayı verisi, ADP özel sektör istihdamı değişiminin aksine 559K seviyesinde beklentinin altında gerçekleşti. Nisan ayı istihdam artışı 266K’dan 278K seviyesine revize edilirken, Mart ayı verisi de 770K seviyesinden 785K seviyesine yükseltildi. İşsizlik oranı Mayıs'ta aylık bazda 0,3 puan düşüşle %5,8 seviyesinde beklentinin hafif üzerinde geldi. Ortalama saatlik kazançlar cephesinde ise aylık ve yıllık artış sırasıyla %0,5 ve %2 seviyelerinde gerçekleşerek piyasa beklentisini aştı. Mayıs ayı tarımdışı istihdam verisi aylık bazda 281K’lık istihdam artışına işaret etmesine karşın, istihdam piyasasında arzu edilen toparlanma görünümünün söz konusu olmadığını gösterdi. Böylelikle de Fed’in destekleyici politikalarının gündemde kalmaya devam edeceğine yönelik artan iyimserliğin hem DXY endeksi hem de tahvil faizleri cephesindeki yansımalarını izledik. Veri sonrası DXY endeksi 90 seviyesi civarına, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de haftanın en düşük seviyesi olan %1,5534 seviyesine geriledi. Endeksler tarafında, Nasdaq endeksi %1,47 yükselişle 13.814,49 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi %0,88 değer kazancı ile 4.229,89 seviyesinden tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,52 artışla 34.756,39 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda baktığımızda Dow Jones ve S&P 500 endeksleri sırasıyla %0,7 ve %0,6 artışlarla yükselişlerini ikinci haftaya taşıdı. Nasdaq endeksi de %0,5 artışla artış eğilimini üçüncü haftada da devam ettirdi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasaları, Perşembe günü açıklanacak enflasyon verisi öncesinde ABD Hazine Bakanı Yellen’ın para politikası cephesindeki söylemlerinin etkisiyle negatif seyir izliyor. Yellen, Başkan Biden'ın harcama planlarını, enflasyonu tetikleseler bile, gelecek yıla kadar ilerletmesi gerektiğini ifade etti. Yellen ayrıca biraz daha yüksek faiz ortamının olumlu olacağını da sözlerine ekledi. Yellen’ın demeçleri sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,57’li seviyelere ılımlı yönelim gösterdiğini takip ediyoruz. Ayrıca tarımdışı istihdam verisinin istihdam piyasasındaki iyileşmeyi ortaya koymasına karşın, beklentileri aşan ortalama saatlik kazançlar verisinin enflasyon endişelerinin devam etmesine neden olması da piyasalarda baskı yaratan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah yatay negatif seyir görülüyor. Bugün ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde de Sentix yatırımcı güveni verisi takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere veri Mayıs ayında aylık bazda 9,85 puan artışla 25,64 seviyesine yükseldi.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Nisan ayı verisinin 68,5 milyar dolar açık şeklinde açıklanması bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de ZEW beklenti anketi verisine ek olarak ilk çeyrek büyüme verisinini revizyonu takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere ZEW beklenti anketi Mayıs ayı verisi aylık bazda 17,7 puan artışla 84 seviyesinde gerçekleşti. Bu Ocak 2014’ten bu yana görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Büyüme cephesinde ilk çeyrek verisinin çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %0,6 ve %1,8 daralmalar olarak teyit edilmesi bekleniyor. Asya cephesinde, Japonya’da da ilk çeyrek büyüme verisinin revizyonu gündemimizde olacak. Veri öncü olarak çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %1,3 ve %5,1 daralmalar göstermişti. Revizyon sonrası verinin çeyreksel olarak %1,2,yıllık olarak da %4,9 daralmalar olarak güncellenmesi bekleniyor

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin'in ilk yapay zekalı ‘sanal öğrencisi’ üniversiteye başladı
 
Fazla kiloların sebebi uykusuzluk olabilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Cuma akşamı kapanışta Moody’s’in ...
Kritik gün perşembe
Geçtiğimiz hafta ; İSO Türkiye İmalat PMI verisi son 1 yılın en düşük ...
Otomotiv ihracatı mayısta 1,9 milyar dolar oldu
Türkiye ihracatının son 15 yıldır sektörel bazda şampiyonu olan otomotiv ...
 
Haftalık piyasa takvimi 7-11 Haziran 2021
ABD’de Dış Ticaret Dengesi, Toptan Stoklar, DoE Petrol Stokları, Tüketici ...
İkinci elde canlanma başlıyor
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ...
ABD: Mayısta beklentinin altında yükselen istihdam
Firmaların ekonomi güçlenirken, pandemi dönemindeki iş açıklarını doldurma ...
 
TL Mevduat faizleri arttı, tl kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 28 Mayıs haftasında ...
Yabancılar dönüyor
BIST100 Endeksi; yavaş yavaş yükseldikten sonra bir anda bunu geri vermişken ...
Dolar gülümseyince gelişmekte olan ülke paraları ağlıyor
Pozitif sürpriz yapan ABD verileri ve Başkan Biden’ın 59 Çin şirketine ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri